Kahden nuorukaisen romanttisesta kesäseikkailusta Suomen suvessa kertova Pihalla elokuva herätti kiinnostusta Shanghain elokuvafestivaaleilla. Elokuva on kiertänyt parin vuoden aikana kansainvälisiä festivaaleja ja herättänyt kiinnostusta kaikkialla. Kiinan jakelija otti yhteyttä elokuvan tuottajaan Tom Norrgranniin ja oli kiinnostunut levittämään elokuvaa Kiinassa ja Taiwanissa.

Rahallisesti sopimus ei olisi Norrgrannin mukaan ollut suuri, mutta sensuurin kyllästämässä Kiinassa homodraaman levitys olisi ollut merkittävää.

– Halusimme jakelusopimuksen sen takia, että harvempi kotimainen elokuva myydään Aasiaan – saati sensuurin rajoittamaan Kiinaan, Norrgrann kertoi Markkinointi ja mainonta -lehdelle.

Elokuvan päätymisestä piraattijakeluun on vain epäilyksiä, mutta pieni tuotantoyhtiö ei pysty tekemään asialle mitään.

– Käyttäjiä on vaikea saada vastuuseen piraattijakelusta varsinkaan Aasiassa. Länsimaissa esimerkiksi Youtubessa voi aika näppärästi ilmoittaa materiaalin luvattomasta levityksestä ja sisältö poistetaan, mutta Aasiassa piraattivertaisverkoille ja niiden kanaville ei pysty tekemään oikein mitään.

Länsimaissa Pihalla-elokuvan oikeudet on myyty jo yli 10 maahan. Suomen ensi-ilta on vuorossa vihdoin marraskuun viimeisenä päivänä.

Elokuvan pääosissa ovat Valtteri Lehtinen ja Mikko Kauppila ja sen on ohjannut Nils-Erik Ekblom.

 

Myös Pihalla-elokuvan somekampanja kohtasi vaikeuksia. Elokuvan traileri oli Youtubelle ja Instagrammille liian häiritsevä ja sitä piti siistiä, kertoi Ekblom Facebookissa.

Pihalla-elokuvan tekijät puuhavaat jo seuraavaa elokuvaa. Varjoni Minun kertoo kahdesta naisesta.