Lokakuun ensimmäisestä päivästä alkaen USA ei enää myönnä niin kutsuttua G4-viisumia ulkomaalaisen diplomaatin tai YK-diplomaatin samaa sukupuolta olevalle kumppanille ellei pari ole avioliitossa. Vuodesta 2009 lähtien Yhdysvalloissa työskentelevien ulkomaalaisten YK-diplomaattien ja kansainvälisten järjestöjen samaa sukupuolta oleva puolisot ovat olleet tervetulleita maahan, mutta nyt se ei siis enää käy ellei sormessa ole sormusta.

Asiassa on sellainen vakava ongelma, että vasta 25 valtiota hyväksyy samaa sukupuolta olevien parien avioliiton ja 75 valtiossa homoseksuaalisuus on edelleen laitonta. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että vain 12 prosenttia YK-maista on sellaisia, joista tulevat diplomaatit voivat asua samaa sukupuolta olevan puolisonsa kanssa USA:ssa vuodenvaihteen jälkeen.

Muutoksen takana on tietenkin Trumpin hallinto ja päätös virallistettiin YK:n muistiossa, jossa todetaan, että diplomaattien puolisot nauttivat samoista oikeuksista ja eduista riippumatta siitä ovatko he samaa vai eri sukupuolta kuin diplomaatti-kumppaninsa.

Trumpin hallinto vastaa kritiikkiin siten, että naimissa olevat samaa sukupuolta olevat parit saavat nyt saman kohtelun kuin heteroseksuaaliset parit. Mutta, koska heteroseksuaali avioliitto on hyväksytty kaikkialla maailmassa, jäämme me sateenkaari-ihmiset, joilta suurimmassa osassa maailmaa kielletään avioliitto, ikävästi paitsioon.

Ne naimattomat parit, jotka jo ovat Yhdysvalloissa voivat tiettävästi avioitua siellä, mutta sinä päivänä kun he palaavat kotimaahansa, jossa homoliitot eivät ole laillisia he ovat vaarassa.

Vuodenvaihteen jälkeen naimattomilla kumppaneilla on 30 päivä aikaa poistua Yhdysvalloista.