Viime kesänä Qruiseriin luotiin huijariprofiileja väärillä kuvilla ja teksteillä. Näissä profiileissa oli linkki muille sivustoille, joilla luvattiin olevan kuvia ja kontakti. Qruiserin ylläpito puuttui asiaan ja varoitti jäseniä asiasta heinäkuun alussa ja on jatkuvasti jatkanut asian selvittämistä.

– Sillä oli vaikutuksensa ja hetken aikaa olikin rauhallista, mutta nyt näyttää siltä, että sama meno alkaa uudestaan, kertoo Jon Voss QX Förlagin toimitusjohtaja.

– Lukijamme ovat kertoneet, että näitä huijariprofiileja löytyy appseista ja muista yhteisöistä ja kollegat kokevat, että ongelma on levinnyt laajalle, jatkaa Jon.

Yksi huijareista avasi kesän aikana jopa domainin, joka sisältää Qruiserin nimen. Toiset huijarit luovat tilejä suosittuihin appseihin, missä he kertovat, että eivät ole usein paikalla sivustolla ja pyytävät antamaan sähköpostiosoitteen kontaktia varten. Yleistä on myös yrittää saada uhri kirjautumaan toiselle sivustolle.

– Huijarit houkuttelevat käyttäjiä tulemaan ulkopuolisille sivustoille, missä voi jatkaa yhteydenpitoa, kertoo Jon Voss.

– Tavoite on koko ajan yksi ja sama. Saada sinulta sähköpostiosoite ja saada sinut rekisteröitymään erityiseen yhteisöön ”community”.

Näiden ”yhteisöjen” jäljet johtavat Maltalle rekisteröityyn yritykseen, joka tarjoaa palkkioita niille, jotka toimivat huijareina. Provisio maksetaan toimivasta sähköpostiosoitteesta ja vielä suurempi provisio maksetaan sille, joka onnistuu houkuttelemaan jonkun rekisteröitymään huijarisivustolle ja antamaan luottokorttitietonsa.

– Huijarisivustot näyttävät suhteellisen todellisilta, varoittaa Jon Voss.

Huijarit lupaavat paljon, jotta saisivat uhrit lämpimiksi. Viestit noudattavat samaa kaavaa.
Yksinkertaisimmillaan huijari ilmoittaa vain olevansa harvoin paikalla ja pyytää "mukaansa" toiselle sivustolle.

Yksi lukija kertoi QX:lle varoitusmerkit, jotka pätevät huijariprofiileihin Grinderissä, Qruiserissa ja muuallakin. Huijareita on tullut vastaan myös Instagrammissa, eivätkä ne muutenkaan ole vain lhbtq-sivustojen ongelma.

  • Porfiilissa kerrotaan, että hän on läsnä vain lyhyesti tai satunnaisesti
  • Käyttäjä lupaa alastonkuvia toisella sivustolla, jossa sinun pitää käydä
  • Käyttäjä mainostaa Whatsapp tai SnapChat -tilejään
  • Sinulta pyydetään sähköpostiosoitetta
Myös ihmisoikeuksilla huijataan, ei vain alastonkuvilla.

Käyttäjien kannattaa olla valppaina ja raportoida huijausyritykset ylläpidolle. Grindr on hiljattain parantanut raportointityökalujaan.