– Valtamedioissa ei valitettavasti juurikaan kerrota siitä, mitä Ugandassa parhaillaan tapahtuu. Tansanian tapahtumat tapahtuvat juuri nyt myös Ugandassa, sanoo Frank Mugisha, yksi Ugandan merkittävimmistä lhbtq-aktivisteista.

Barack Obaman presidenttikauden jälkeen on tapahtunut selvä muutos. Trumpin hallinto näyttää lopettaneen välittämisen.

– En usko asioiden muuttuvan, uskon että tilanne huononee.

Se miten vallitsevaa tilannetta voitaisiin muuttaa on tietenkin hyvin monimutkainen asia.

– Jotta Ugandan saamat avustukset auttavat muutoksessa, on avustavan maan ja Ugandan välien oltava erittäin hyvät. Tietenkin raha on hyvä asia, mutta se ei ratkaise ihmisoikeuksien loukkaamisen ja diktatuurin ongelmia.

Työ on raskasta ylämäkeä

 

Frank Mugisha on tehnyt pitkään töitä Sexual Minorities Uganda(SMUG) järjestölle, jotta Ugandan lhbtq-ihmisten asema muuttuisi paremmaksi.

Tällä hetkellä työmme sujuu hyvin, mutta tietenkin usein on ongelmia. Viimeisimpinä oli tilanne, jossa useiden henkilöiden nimiä julkaistiin verkkosivulla, kertoo Mugisha QX:lle.

Mugishan työ lhbtq-ihmisten oikeuksien puolesta on raskasta ylämäkeä. 2009 maassa esiteltiin homoseksin vastainen laki, joka määräisi kuolemantuomion homoseksuaalisista teoista,  ja jonka perusteella voidaan rangaista myös henkilöä, joka ei ilmianna homoseksuaalia. Presidentti Yoweri Museveni hyväksyi lakiehdotuksen 2014 näillä sanoilla:

”Yksikään tutkimus ei ole osoittanut homoseksuaalisuutta luonnolliseksi. Siksi olen päättänyt hyväksyä tämän lain”.