Miehet saivat irtisanomisilmoitukset muutama päivä ennen kiitospäivää (marraskuun lopussa). Irtisanomisen perusteena käytettiin puolustusvoimien säännöstä, jonka mukaan hiv-positiivsia sotilaita ei voida lähettää komennukselle Yhdysvaltojen ulkopuolelle, kertoo Gay Star News.

Pentagonia vastaan on tapahtueen vuoksi nostettu syytteet syrjivistä käytännöistä.

– On vastenmieliestä, että Trumpin hallinto lähettää joitakin virkapukuisia miehiä ja naisia pyhiksi kotiin työttöminä vain heidän hiv-statuksensa vuoksi, sanoi Scott Schoettes Lambda Legalista, jonka lakimiehet ovat mukana nostamassa syytteitä.

– Emme lopeta taistelua ennen kuin presidentti Trump ymmärtää, että ei ole olemassa yhtään työtä mitä hiv:n kanssa elävä henkilö ei voisi turvallisesti tehdä, mukaanlukien sotilaan työ, Schoettes jatkoi.

Lääkärit olivat todenneet kaksi irtisanottua miestä sopiviksi palvelukseen, miehet ovat hiv-lääkityksellä. Myös miesten komentajat olivat hyväksyneet heidät palvelukseen.

Kyseessä armeijan uusi käytäntö

Trump saattoi käyttöön uuden Deploy or Get Out -käytännön helmikuussa. Se edellyttää puolustushallintoa selvittämään ne henkilöt, joita ei voida sijoittaa tehtäviin Yhdysvaltojen ulkopuolelle yli 12 kuukauden ajaksi. Nämä henkilöt pakotetaan sitten eroamaan armeijasta, koska Yhdysvaltojen armeijan noudattama käytäntö pitää hiv-positiivisia henkilöitä sellaisina, joita ei ulkomaille voida sijoittaa.

Lakimiesten mukaan irtisanominen rikkoo perustuslain säännöksiä yhdenvertaisesta kohtelusta sekä liittovaltion lakia.

– Jokainen, joka haluaa vaarantaa elämänsä puolustaakseen maatamme ansaitsee kunnioitusta, ei syrjintää, sanoi eter Perkowski,  joka edustaa OutServe-SLDN yhteisöä, toista syytteistä vastaavaa toimijaa.