Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa huomenna 3. huhtikuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 14. huhtikuuta.

Viimeiset neljä vuotta keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten – sittemmin sinisten, muodostama hallitus on torpannut translain. Perusteluina pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on todennut vain, että se ei ole hallitusohjelmassa. Ei tarvitse olla selvännäkijä, mitä ilmeisimmin translain halusivat pois hallitusohjelmasta perussuomalaiset eli nykyiset siniset ministerit. Vaan, eipä se liene kokoomukselle ja kepullekaan suurempia tuskia tuottanut. Joka tapauksessa, vaikka eduskunta on ollut oikealle kallellaan, avioliittolaki ja tuoreimpana äitiyslaki saatiin voimaan.

Vaalikoneista ja ehdokkaiden juhlapuheista ei välttämättä ole ennustamaan sitä, miten kyseinen ehdokas lopulta käytäyttyy valituksi tultuaan. Miten tulevan hallituksen kokoonpano vaikuttaa.

Seta on kerännyt sivuilleen ne kansanedustajaehdokkaat, jota ovat ”sitoutuneet aktiivisesti edistämään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta eduskunnassa ja luvanneet työskennellä sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaa syrjintää ja vihapuhetta vastaan. Varmistavat myös omalla toiminnallaan, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oma ääni kuuluu päätöksenteossa”.

Setalle ilmoittautuneet ja Setan hyväksynnän saaneet kansanedustajaehdokkaat saavat käyttää erityistä kehystä kuvissaan ja videoissaan Facebookissa.

Näitä sateenkaarikansanedustajia on tällä hetkellä koko maassa melkoinen joukko. Helsingin vaalipiirissä jakauma on tätä kirjoitettaessa seuraava: eläinoikeuspuolue 3 edustajaa, feministinen puolue 5 edustajaa, kokoomus 4 edustajaa, liike Nyt 1 edustaja, piraattipuolue 3 edustajaa, keskusta 4 edustajaa, Suomen kommunistinen puolue 2 edustajaa, rkp 12 edustajaa, sdp 13 edustajaa, vasemmistoliitto 12 edustajaa, vihreät 18 edustajaa.

Viimeisen kahden oikeistohallituksen aikana selväksi tullut jakolinja näkyy, vasemman laidan puolueet ja vihreät, rkp kokevat ihmisoikeudet tärkeämpinä.

Katso lista täältä.