Poliisi kuuli vasta viime perjantaina Päivi Räsästä hänen tänä kesänä Helsinki Pride -viikolla julkaisemastaan twiitistä. Maanantaina syyttäjälaitos tiedotti, että myös Räsäsen 2004 julkaisemasta tekstistä käynnistetään esitutkinta.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on määrännyt esitutkinnan toimitettavaksi asiassa, joka koskee kansanedustaja Päivi Räsäsen kirjoitusta Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi.

Kyseessä on Suomen Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisema kirkko- ja yhteiskuntapoliittinen, seksuaalisuutta ja avioliittoa koskeva kannanotto, joka liittyy  Raamattuun ja sen tulkintaan.

Poliisi oli aiemmin päättänyt, ettei esitutkintaa aloiteta, koska asiassa ei ollut syytä epäillä rikosta.  Valtakunnansyyttäjän mukaan on syytä epäillä, että asiassa on syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaaleja heidän ihmisarvoaan loukkaavalla tavalla ja asiassa on toimitettava esitutkinta.

Esitutkinnan toimittaa Helsingin poliisilaitos.

Valtakunnansyyttäjä, jota on pyydetty arvioimaan asiaa uudelleen, on punninnut keskenään sananvapautta, uskonnonvapautta ja syrjimättömyyttä koskevia perus- ja ihmisoikeuksia toisin kuin poliisi.

Syyttäjälaitos ei tiedota asiasta tässä vaiheessa enempää.

Räsänen edustaa vanhoillista koulukuntaa, jonka arvoasteikossa Raamattu on lain yläpuolella.

Räsänen on pyytänyt kannatajiaan rukoilemaan puolestaan. Räsäsen tueksi on myös vireillä adressi, jossa todetaan, että sitä tullaan lähettämään eri tahoille prosessin aikana. Sekavassa, jopa hourupäisessä tekstissä siteeraataan Raamattua ja Räsäsen tekstejä ja asiaan liittyvää uutisointia – ja eheytyneiden homojen tarinoita. Kaiken kaikkiaan ongelmallinen adressikin siis.

Vaikka Räsäsen teksti on julkaistu jo 2004 teko ei ole vanhentunut, sillä se on edelleen julkisesti saatavilla verkossa.