Klassisen penkkipunnerruksen maailmanmestari Emmeth Törrönen, 21, ei näillä näkymin pääse osallistumaan lajin MM-kisoihin, kertoi Yle.fi tänään.

Törrönen voitti maailmanmestaruuden penkkipunneruksen avoimessa luokassa 2018. Hän kertoo, että hänen seuransa IF Sibbo-Vargarna ei välittänyt hänen ilmoittautumistaan Voimanostoliitolle. Tämän takia hän ei pääse osallistumaan SM-kilpailuihin ja koska hän ei ole mukana SM-kilpailuissa ei hän voi osallistua MM-kisoihinkaan.

Törrönen kertoo ilmoittautuneensa seuralleen kuten aiemminkin, seuran yhteyshenkilön aviopuolisolle tekstiviestillä, kertoo Yle. Seurassa oli kuitenkin sovittu, että osallistuja ilmoittaa itsensä seuran yhteyshenkilölle sähköpostilla. Törrönen kertoo kuitenkin Ylelle saaneensa tekstiviestiinsä vastauksen, että ilmoittautuminen on kunnossa.

Törrönen ilmoittautui sittemmin MM-kilpailuihin ja toivoi poikkeusjärjestelyä, mutta Voimanostoliitto ei tätä hyväksynyt. Törrönen on valittanut liiton päätöksestä Urheilun oikeusturvalautakuntaan, joka antaa ratkaisunsa.

Paitsi vuoden 2018 maailmanmestari, Törrönen on moninkertainen juniorisarjojen MM-kultamitalisti. 2019 hän voitti MM-kisoissa pronssia. Hänellä on myös hallussaan maailmanennätys vuodelta 2018 alle 84 kg sarjassa, 132,5 kg.

Törrönen kertoi avoimesti muunsukupuolisuudestaan vuodenvaihteessa. Joulukuussa hän vaihtoi etunimensä Emmethiksi vastaamaan paremmin identiteettiään.

– Olen muunsukupuolinen, ja halusin maskuliinisemman nimen. Nimen vaihtaminen on auttanut minua olemaan sosiaalisesti aktiivisempi ja itsevarmempi, Törrönen kertoi Loviisan Sanomille tammikuussa.

– En halua tulla nähdyksi minkään tietyn sukupuolen edustajana, en naisena enkä miehenä. Haluan olla aidosti minä, hän jatkoi.

Hän on edelleen tytär, tyttöystävä ja kissojensa mamma

Ylelle Törrönen kertoi matkastaan oman identiteetin löytämiseksi. Hän tutki verkosta löytyviä tekstejä. Vaikka osa transsukupuolisuuden kuvauksista tuntui osuvalta, hän ei kuitenkaan tuntenut identiteettinsä löytyvän sieltä. Englannin kielen taitonsa parantuessa hän löysi enemmän tutkittavaa ja löysi tekstejä muunsukupuolisuudesta ja koki sen omakseen.

Törrönen ei uskaltanut nuoremopana puhua muunsukupuolisuudestaan kenellekään. Hän on ollut yhdessä  nykyisen puolisonsa 16-vuotiaasta. Ja hänelle Törrönen ensimmäisenä kertoi ettei tunne olevansa nainen eikä mies. Terapian avulla hän rohkaistui kertomaan muunsukupuolisuudestaan myös muille läheisilleen.

Törrönen ei koe itseään naiseksi, mutta hän kertoo olevansa edelleen tytär ja tyttöystävä ja kissojensa mamma. Hän hyväksynyt naisen vartalonsa, mutta rinnat saavat lähteä, siihen on tosin syynä rintasyöpägeeni, mutta eivät ne koskaan tuntuneet sopivan omaan vartaaloon.