YK:ssa on jo vuodesta 2008 lähtien vaikuttanut lhbtq-asioissa ystävällismielisten valtioiden ryhmä, joka on pyrkinyt kehittämään YK:n työtä. Ryhmää vetävät Argentiina ja Hollanti, ja sen toimipisteenä on amerikkalaisen OutRight järjestön konttori. Ryhmä toimii epävirallisesti YK:ssa, mutta sen pääasiallisena tavoitteena on pitää yllä keskustelua lhbtq-kysymyksistä.

Tämän sunnuntaisen IDAHOT päivän, kansainvälinen Homo-, Bi- ja Transfobianvastainen päivä, alla ryhmään liittyi kaksi maata lisää. Islanti ja Nepal. OutRightin  yleissihteeri Jessica Stern toivotti uuden maat tervertulleiksi mukaan lehdistötiedotteessa.

– Nepalin ja Islannin liittyminen mukaan UN LGBTI Core Group -ryhmään juuri nyt on suurenmoista. COVID-19 -pandemialla on tuhoisa vaikutus lhbtiq-ihmisiin. Lukuisissa maissa meistä tehdään kriisin syntipukkeja: toisissa kovan taistelun tuloksena saavutettuja ihmisoikeuksiamme ollaan viemässä pois. Liittymällä mukaan tällaisena hetkenä Nepal ja Islanti lähettävät vahvan viestin – meidän oikeutemme ja elämämme eivät ole ohitettavissa minään aikana, eikä etenkään kriisin aikana.

Mukana ryhmässä ovat alusta asti olleet Albania, Australia, Bolivia, Brasilia, Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Ranska, Israel, Italia, Japani, Kap Verde, Kanada, Kroatia, Luxemburg, Mexiko, Montenegro, Norja, Uusi-Seelanti, Espanja, Iso-Britannia, Ruotsi, Saksa, USA ja Uruguay sekä EU tarkkailijan roolissa. Lisäksi mukana työssä ovat amerikkalainen Human Rights Watch ja YK:n apulaisihmisoikeusvaltuutettu.

Mutta missä on Suomi? (Toim. huom.)