Oikeus olla – kansalaisaloite oikeudenmukaisemman translain puolesta etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen kohtaloa ei tarvinnut kauan jännittää, sillä eduskuntakäsittelyyn vaadittava 50 000 nimen raja saavutettiin aloiteen julkaisemista seuraavana päivänä.

Aloitteen taustalla olevan Trans ry:n puheenjohtaja Panda Eriksson iloitsee aloitteen saamasta suosiosta.

– Emme osanneet edes unelmoida, että saavuttaisimme tämän määrän näin nopeasti, Eriksson kommentoi Ylelle ja kiittää täysin vapaaehtoisvoimin toteutettua hanketta.

Kansalaisaloite pyrkii saamaan Suomeen translain, joka kunnioittaa kaikkien juridista sukupuoltaan korjaavien henkilöiden perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia. Pääministeri Marinin hallitusohjelmasta poiketen Oikeus olla -kansalaisaloite vaatii täyttä itsemääräämisoikeutta sekä lasten perus- ja ihmisoikeuksien noudattamista perustuslain ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti, kuvaillaan Trans ry:n sivuilla.

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa kansalaisaloite.fi -palvelussa.

Lue lisää: Seta: Marinin hallitukselta puuttuu aito pyrkimys uudistuksiin

Lue lisää: Hallitus panostaa ihmisoikeuksiin – toisin kuin edeltäjänsä

Eriksson kommentoi Ylelle, että hallitusohjelmaan kirjattuja tavoitteita ei koettu riittäviksi. Hallitusohjelmasta poiketen kansalaisaloitteella halutaan sallia sukupuolen vahvistaminen omalla ilmoituksella jo 15-vuotialle ja tätä nuoremmille huoltajan suostumuksella, kun hallituksen näkemyksen mukaan tämä olisi mahdollista vain täysi-ikäisille eli 18-vuotta täyttäneille.