Monissa Euroopan kaupungeissa nähtiin Pride-marsseja eilen lauantaina. Myös Istanbulissa marssittiin, vaikka Pride-tapahtumat ovat olleet kiellettyjä 2014 maaliskuun ennätys kulkueen jälkeen, silloin 100 000 ihmistä osallistui kulkueeseen ja tapahtuma kiellettiin turvallisuuteen vedoten ja sittemmin pandemian perusteella. Tänäkään vuonna Istanbulin kuvernööri ei antanut kulkueelle lupaa, kirjoittaa Washington Post.

Poliisi pidätti 25 henkilöä Istanbulin kielletystä Pride-kulkueesta.

Turkin lhbtq-yhteisö syyttää kuitenkin viranomaisia vihakampanjasta. Viranomaoiset pyrkivätkin estämään lauantaisen kulkueen asettamalla esteihttps://twitter.com/kfahim/status/1408800272634331136tä tukkimaan sen kulun. Viranomaisten perusteena ei enää ollutkaan turvallisuus tai pandemia, vaan se, että Pride-kulkue rikkoo lakia, joka suojaa kansalaisten ”moraalia”, kirjoittaa Deutchewelle.

Kaduille lähti kuitenkin satoja Pride-marssin tähden, moni heiluttaen erilaisia Pride-lippuja. Marssista tuli kissa ja hiiri -leikki Istanbulin ytimessä, kun poliisi yritti estää kokoontumisen merkittävälle Istikal ostoskadulle.

Pride-marssista tuli kissa ja hiiri -leikki Istanbulin ytimessä, kun poliisi yritti estää kokoontumisen merkittävälle Istikal ostoskadulle.

Poliisi siis blokkasi kulkueen etenemistä ja käytti sen hajoittamiseen pippurisumutetta ja kumiluoteja ja pidätti kaikkiaan 25 henkilöä. Sosiaaliseen mediaan ladatuista videoista näkyi poliisi raahaamassa ja tuuppimassa kulkueeseen osallistuneita.

Homoseksuaalisuus on, ainakin toistaiseksi, laillista Turkissa, mutta presidentti Tayyip Erdogan ja hänen hallitseva puolueensa AK edustaa vanhoillista islamia. Hiljattain presidentti sanoi televisioesiintymisensä yhteydessä, että Turkissa ei ole lhbtq-henkilöitä.

Lue lisää: Erdogan: ”Turkissa ei ole lhbtq-henkilöitä”.

(Päivitys 29.6.2021: Vaihdettu kuvituskuva ja lisätty yksi muu kuva.)