Samuel Luiz pahoinpideltiin kuoliaaksi Espanjassa 2021 heinäkuun alussa, tekoon osallistui 12 henkilöä
 Sairaanhoitaja Samuel Luiz, 24, oli ystäviensä kanssa ulkona A Coruñan kaupungissa Espanjassa. He olivat klubbaamassa, kun Luiz oli ystävien kertoman mukaan poistunut klubilta soittakseen videopuhelun. Tuolloin kaksi ohikulkijaa alkoi syyttää Luizia siitä, että tämä olisi kuvannut heitä. Luiz yritti selittää, että hän vain yritti soittaa puhelua. Silloin toinen henkilöistä löi Luizia ja sen jälkeen lyöjä ja toinen henkilö poistuivat paikalta. Mutta viiden minuutin kuluttua he tulivat takaisin 1o muun kanssa ja alkoivat pahoinpidellä Luizia niin, että tämä menetti tajuntansa. Luiz kuoli myöhemmin vammoihinsa lauantaiaamuna sairaalassa.

Luizin kuolema sai aikaan massiivisest mielenosoituksest ja protestit ympäri Espanjan. Tuhannet toistivat iskulausetta ”Teidän homofobianne tappaa meidät” ympäri maata; A Coruñassa, Madridissa, Barcelonassa, Valenciassa, Salamancassa, Bilbaossa ja Zaragozassa.

Madridissa tuhannet vaativat maanantaina loppua homofobia Espanjassa.

Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa ja monissa tapauksissa tehtiin ilmoitus väkivallasta. Luizin kuolema tapahtui vain viikko Espanjan virallisen Pride-viikon jälkeen ja samalla kun maassa on juuri voimaan tullut uusi lhbtq-henkilöiden oikeuksia turvaava laki.

”Meitä pahoinpidellään ja tapetaan, koska olemme lhbtq. Me emme lepää”, kirjoitti Twitterissä Espanjan Setaa vastaava järjestö.

Parhailaan selvitetään, luokitellaanko Luizin tappo viharikokseksi, mitä mielenosoittajat kritisoivat, koska he katsovat, että viranomaiset yrittävät painaa lhbt-vihan Espanjassa maton alle.

Yhtään Luizin pahoinpitelystä ja taposta epäiltyä ei ole vielä pidätetty, mutta 15 todistajaa on antanut lausuntonsa ja alueella oli turvakameroita, kertoo Galician alueen hallinnon edustaja José Miñones.