Vain nimellä Mila tunnettu ranskalainen teini on nyt 18-vuotias. Hänen nettikiusaamistaan koskeva oikeudenkäynti päättyi tuomioiden julistamiseen tällä viikolla.

2020 Mila kertoi Instagrammissa seksuaalisuudestaan, samaan henkeen kuten niin moni muu, esimerkiksi juuri viime viikolla Benjamin Peltonen. Kaapista tulemiset ja omasta seksuaalidesta avutumiset tuottavat aina sosiaalisessa mediassa myös negatiivisia kommentteja. Niin kävi myös Milalle.

Muslimibloggari kutsui Milaa ”likaiseksi lesboksi”. Tuolloin 16-vuotias Mila julkaisi Instagrammissa islaminuskoa kritisoivan videon. Toisen kerran hän otti videolla kantaa islamiin syksyllä 2020 Pariisissa tapahtuneen opettajan murhan jälkeen.

Mila kuvasi islamin olevan ”vihan uskonto”, mitä on pidetty jumalanpilkkana. Ranskassa tapauksesta on noussut valtava meteli. Tilanne alkoi, kun sosiaalisessa mediassa Mila sai ei-toivuttuja lähentymisyrityksiä livechatin aikana, jotka hän torjui tottuneesti. Sitten Mila alkoi toisen chättääjän kanssa puhua seksuaalisista mieltymyksistä ja kertoi olevansa lesbo sekä myönsi tälle toiselle naiselle chätissä, että ei myöskään pidä arabeista ja mustista. Tästä suivaantuneena lähentely-yrityksiä tehnyt nuori mies alkoi loukata Milaa ”Allahin nimeen” ja kutsui Milaa likaiseksi huoraksi  ja rasistiksi, tähän Mila kommentoi, että ei pidä islamista, joka on ”vihan uskonto”. Vihaviestejä alkoi tulvia ja kun Mila myöhemmin samana päivänä latasi toisen videon viha räjähti. Mila arvosteli kiivaasti paasaten Koraania ja islamia ja video siitä alkoi levitä somessa.

Mila on saanut tappouhkauksia ja muita vihamielisiä viestejä käsittämättömän määrän, yli sata tuhatta viestiä.

Sosiaalisessa mediassa levisi kaksi vastakkaista aihetunnistetta, ”minäolenMila” ja ”minäenoleMila”: #JeSuisMila, #JeNeSuisPasMila.

Milan asianajaja Richard Malka kommentoi medialle, miten väärin on, että Milan elämä kärsii, vaikka hän ei ole rikkonut lakia, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

– Hän elää kuin erakko vaikka ei ole rikkonut mitään Ranskan lakia.

– Hän ei voi enää liikkua rauhassa, ei mennä työharjoitteluun, kaikki ovet ovat häneltä suljetut.

Oikeuteen haastettiin 10 miestä ja kolme naista iältään 18-30 vuotta. 11 sai keskiviikkona ehdolliset tuomiot, yksi tapaus hylättiin prosessivirheen ja toinen todisteiden puuttumisen perusteella. Tuomiot ovat neljästä kuukaudesta puoleen vuoteen, lisäksi osa saa maksaa pienehköjä korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja.

Viime lokakuussa tuomittiin lisäksi 23-vuotias kolmeksi vuodeksi tappouhkauksien esittämisestä Milaa kohtaan.

– Me olemme voittaneet ja me tulemme voittamaan uudelleen, Mila sanoi oikeudenkäynnin jälkeen, BBC:n mukaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ottanut tapaukseen kantaa ja todennut, että Ranskassa jumalanpilkka on sallittua.

Suomessa jumalanpilkka on yhä rangaistavaa

Suomessa jumalanpilkka on yhä rangaistavaa rikoslain perusteella, vaikka YK:n ihmisoikeuskomitea on vaatinut poistamaan sen, sillä ei on vastoin sananvapautta. Asiaa selvitettiin äskettäin Ylelle ja jumalanpilkan dekriminalisointia kannattavat puolueista vain vihreät ja perussuomalaiset. Suurista puolueista sdp ja kokoomus ovat sitä mieltä, että jumalanpilkasta tulee edelleen rangaista, samoin kepu – tämä koskee myös islamin arvostelua. Suomessa siis Mila olisi ilmeisesti tuomittu jumalanpilkasta.