Saksalainen Deutche Welle tapasi 20-vuotiaan ”Rabian” Kabulissa vain muutama tunti ennen kuin pommi lentokentällä räjähti. Hän jäi jumiin talibaanien hallitsemaan kaupunkiin, missä hän nyt elää piilotellen ja jatkuvassa pelossa, sillä talibanhallinto on päättänyt poistaa maasta homo-bi- ja transihmiset.

– Talibanit pitävät meitä yhteiskunnan jätteenä ja he haluavat elimioida meidät”, hän kertoo DW:lle.

Talibanien vallankaappauksen jälkeen on otettu uudelleen käyttöön homoseksuaalisuudesta määrättävä kuolemantuomio koko maassa. Talibanin asettama tuomari Gul Rahim selvitti heinäkuussa jo tuolloin talibanien hallitsemalla alueella vallitsevan käytännön:

”Homoseksuaaleille on vain kaksi rangaistusmuotoa: Kivittäminen tai hän saa itse valita muurin, minkä eteen hänet laitetaan. Muurin tulee olla 2,5-3 metriä korkea, sitten se kaatuu hänen päälleen.”

Vain muutama päivä talibanien vallankaappauksen jälkeen 25-vuotias gay ”Faraz” kertoi DW:lle saaneensa tietää gayn ystävänsä kuolemansa.

– Taliban otti hänet kiinni joidenkin tekemien valitusten takia. Taliban vei hänet jonnekin, tappoi hänet ja toimitti ruumiin hänen perheelleen, hän kertoo ja toteaa, että Talibanilla on erikoisryhmä, joka etsii gayihmisiä ja löydettyään tappaa heidät epäröimättä.

– He käyvät kaupungin läpi katu kadulta ja kun he saavat tietää kuka on homo, he eivät epäröi tappaa.

Faraz kertoo myös, että Taliban on lähestynyt gayihmisiä  sosiaalisessa mediassa esiintyen toimittajina. Hän kertoo myös, että monet gayt ovat nyt ottaneet pois matkapuhelimensa sijaintitiedon, koska he pelkäävät että Taliban voi jäljittää heidät puhelimen avulla. Lhbtq-ihmiset ovat myös lakanneet tapaamasta muita, jotka tietävät heidän seksuaali-identiteetistään.

Afghanistanin tilanne, etenkin tilanne Kabulissa, missä rajoittavasta lainsäädännöstä huolimatta ehti edeltävien 20 vuoden aikana muodostua maanalainen gayelämä, muistuttaa nyt tilannetta Tšetšeniassa, Venäjän osavaltiossa, missä islamistinen johto päätti jokunen vuosi sitten poistaa homoseksuaalit. Tuolloin venäläiset lhbtqi-järjestöt aktivoituivat ulkomaisen tuenkin turvin pelastamaan ihmisiä pois Tšetšeniasta. Nyt, kuten silloinkin on kanadalainen Rainbow Railroad aktiivisesti yrittänyt pelastaa mahdollisimman monta lhbtq-ihmistä pois Afghanistanista. Tällä hetkellä työn alla on noin 300 hengen evakuointisuunnitelma, osa on jo saatu pelastutta maihin, jotka ovat olleet halukkaita vastaanottamaan heidät.

”Tässä on kyseessä turvallisuus”, toteaa Rainbow Railroad ja pyytää kansainvälistä tukea, jotta voi pelastaa ne jotka ovat pelastetavissa ja antaa tukea niille, jotka maahan jäävät ja ovat pakotettuja elämään maanalla.

Rainbow Railroadin Kimahli Powell kertoi CBC Torontoolle, että Afghnistanin lhbtq-ihmiset ovat huolissaan, koska heidän perheensä ovat hylänneet heidät ja jättäneet talibanien tapettavaksi.

– Meidän on nyt jokaisen ymmärrettävä ja oltava huolissamme siitä, että lhbtq-ihmiset ovat nyt maalitauluja, Powell sanoi kanadalaisella uutiskanavalla ja totesi, että Talibanien lupaukset kunnioittaa ihmisoikeuksia koskee vain naisia, ei lhbtq-ihmisiä.

Samaa on puhunut myös amerikkalais-afghanistanilainen lhbtqi-aktivisti Nemat Sadat haastattelussa DW:lle. Hän tuli Yhdysvaltoihin lapsena, mutta palasi 2012 synnyinmaahansa toimiakseen opettajana ja muodostu yhteyksiä muihin lhbtq-ihmisiin. Kahden viikon aikana Talibanien vallankaappauksesta hän sai 357 viestiä ihmisiltä, jotka olivat jääneet jumiin maahan. Vain yksi heistä on tähän mennessä onnistunut pääsemään pois ja on nyt saapunut Espanjaan.

– Talibanit sanovat, että he voivat armahtaa toimittajia samoin kuin länsimaiden hallituksille työskennelleitä ja että naiset voivat jatkaa koulutuksissaa, sanoo Sadat DW:lle. Ihmiset epäilevät yhä näitä lupauksia, mutta he ovat kuitenkin ne antaneet. Lhbtqi-ihmisille Talibanit eivät ole edes luvanneet mitään, ei ole lupauksia rikottavaksi.