Uusi pistoksena annettava lääkitys sopii hiv-tartunnan saaneille, joilla on jo muulla hiv-lääkityksellä saavutettu hyvä hoitovaste.

Pistoslääkitykseen siirrytään asteittain: ensin noin kuukauden ajan käytössä ovat uudet tabletit päivittäin, sitten annetaan kaksi pistosta kuukaudessa kahden  kuukauden ajan. Tämän jälkeen voidaan alkaa antaa pistos kahden kuukauden välein, pistokset tulisi ottaa aina samana päivänä kuukaudesta. Päivittäistä lääkitystä ei enää tarvita.

Kyseessä on lihakseen pistettävä rilpiviriinin ja kabotegraviirin antiretroviraalinen yhdistelmälääkitys.

Pistos tuo suuren muutoksen hiv-tartunnan saaneen elämään, sillä joka päiväinen pilleri jää pois.

Asiasta kerrotaan Hivpointin kanavissa.

Suomessa HIV-tartuntoja enemmän heteroseksistä

THL:n tilastojen mukaan vuonna 2020 heteroseksistä tuli enemmän HIV-tartuntoja (29%) kuin miesten välisestä seksistä (26%). Miesten välisestä seksistä saatuja tartuntoja raportoitiin viime vuonna kaikkiaan 35 kappaletta, määrästä reilu puolet (54%) oli ulkomaalaisilla. Tartunnoista suurin osa oli myös saatu ulkomailla (61%), alkuperä ei kuitenkaan ole kaikissa tartunnoissa tiedoissa, vain 88 % se raportoitiin.

HIV-rokote on yhä kehitteillä – tehon ei uskota olevan täydellinen

Parhaillaan selvitetään myös mRNA-teknologialla toteutettua HIV-rokotetta. Koronarokotteellan menestynyt lääkejätti Pfizer on juuri aloittanut ensimmäisen vaiheen ihmiskokeet samalla teknologialla. Rokotteen testaus 56 henkilön joukolla aloitetetaan Yhdysvalloissa. Aiheesta aiemmin marraskuussa haastatteltu asiantuntija arvioi, että HIV-viruksen monimutkaisuuden vuoksi rokotteen teho olisi ehkä 50-60%, 70% olisi jo ihme.

AIDS-pandemia on jatkunut jo 40 vuotta ja se tappaa yhä merkittävän määrän ihmisiä, vuonna 2020 noin 700 000.