Hivistä on havaittu uusi agressiivinen variantti. Oxfordin yliopiston BEEHIVE-nimisessä seurantatutkimuksessa selvitettiin hiv-viruksia, jotka aiheuttavat taudinkuvan muita nopeaimmin. Viime torstaina tutkijat kertoivat erityisesti Hollannissa leviävästä hivin VB-variantista.

Variantin on todettu kehittyvän aidsiksi jo muutamassa kuukaudessa, kun muilla hivin muunnoksilla immunikadon eli aids-vaiheen kehittymiseen menee vuosia, jopa kymmenen vuotta.

Tutkijoiden mukaan ​​tällä hetkellä annettavat hoidot tehoavat VB-varianttiin yhtä lailla kuin muihinkin hivin muunnoksiin. Koska VB-variantti  kehittyy taudiksi paljon nopeammin, on tartunnan havaitseminen ajoissa tärkeää.

Tähän mennessä VB-varianttia on havaittu vasta vähän, 109 tapausta kaikkiaan, joista 17 löytyi kyseisen BEEHIVE-tutkimuksen kautta; 15 henkilöä Alankomaissa, 1 Sveitsissä ja 1 Belgiassa. Vielä 92 henkilö löydettiin analysoimalla 521 henkilön tietoja ATHENA-tutkimuksessa, jossa on mukana viruksia yhteensä 6706 henkilöltä.

Tutkijat toteavat, että VB-varianttia kantavat eivät eroa ryhmänä muista Hollannin hiv-positiivisista: 82 % on miehiä, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa.

VB-variantin ei uskota olevan uusi, vaan sen oletetaan kehittyneen jo 1980-luvulla erityisesti Hollannissa, levinnen laajalle 2000-luvun alussa, mutta vähentyneen sitten vuoden 2010 tienoilla.

BEEHIVE-tutkimukseen kuuluvat Hollannin, Belgian ja Sveitsin lisäksi myös Ruotsi, Suomi, Iso-Britannia, Uganda ja Saksa.

Lisätietoja hivistä ja muista seksitaudeista hiv-pointin sivuilla.