Pussy Riot on venäläinen punk-taidekollektiivi, joka on jo vuosikymmenen kritisoinut Putinia. Ryhmästä tuli kuuluisa ympäri maailman 2012, kun he järjestivät protestin Moskovassa kirkon edessä ja heidät pidätettiin ja tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

Helmikuun 24. päivänä, samana päivänä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, siviilipoliisi pidätti Pussy Riotin jäsenen Maria Aljochinan taksimatkan aikana. Miksi Maria on pidätetty, on epäselvää. Mutta tunnettuna Putin-kriitikkona hänet on, kuten hyvin tiedetään, pidätetty ennenkin. Tällä kertaa hänen ruotsalainen kustantajansa Anders Teglund on kuitenkin huolestuneempi.

– Puheissaan Aljochina todisti Putinin otteiden yhä kovenevan ja hän on aina todennut, että ”Putin ei koskaan anna periksi. Hän tulee vain haluamaan lisää.” Hänet on pidätetty aiemmin, mutta tällä kertaa olen enemmän peloissani, Teglund kertoo ruotsalaiselle DN:lle.

Venäjän sensuuriviranomainen sulki maanantaina myös venäläisen uutissivuston Mediazonan, raportoi SVT. Aljochina loi sen yhdessä Nadežda Tolokonnikovan, toisen Pussy Riotin jäsenen, kanssa 2013 vankeudesta vapauduttuaan. Sivusto on raportoinut Venäjän sodasta Ukrainassa. Viikko sitten voimaan tulleen uuden Venäjän medialain mukaan ”valeuutisia” hyökkäyksestä kirjoittavat toimittajat voivat saada 15 vuoden vankeusrangaistuksen.

 

Pussy Riot julkaisi helmikuussa 2014 Youtube-kanavallaan videon Putin Will Teach Yoy How To Love. Video kritisoi meneillään olevia Sotšin olympialaisia ja Venäjän ihmisoikeustilannetta.