Kharkiv Pride suree viime viikolla menehtynyttä lhbtq-aktivisti Elya Shchemuria, joka kuoli Venäjän pommien pudotessa Kharkivin keskustaan Ukrainassa.

Shchemur oli oikeustieteen opiskelja ja toimi aktiivisesti vapaaehtoisena Kharkiv Pridessa viime vuosina. Sodan varhaisessa vaiheessa hän hän liittyi Ukrainan kodinturvajoukkoihin. Viime viikolla hänen vahvistettiin saaneen surmansa, kun hänen ruuminsa löytyi pommitetun talon raunioista kaupungin keskustassa.

”Elya oli aktivisti ja patriootti. Hän osallistui kaikkiin mahdollisiin demokraattisiin tapahtumiin Kharkivissa. Yhdessä hänen kanssaan teimme kolmet Pridet ja naistenoikeuksien marssit. Elya oli aktiivisesti mukana ihmisoikeustyössä ja Pride tapahtumissa. Hän innoitti ja motivoi, ei vain meidän tiimiämme, vaan kaikkia vapaaehtoisia ympärillään. Ihmiset seurasivat häntä taisteluun vapauden ja tasa-arvon puolesta. Ja kun hän hymyili, kaikki hymyilivät takaisin. Elya oli yksi ensimmäisistä Kharkiv Priden vapaaehtoisista, joka liittyi puolustusjoukkoihin. Hän oli rohkea ja urhea. Hän oli isänmaallinen ja hän oli sankari”, kirjoittaa Kharkiv Pride Instagramissa.