Gay Gambrinin ravintoloitsija ja sitä perustamassa ollut Tuomo Isotalo on kuollut. Hän kuoli Helsingissä pitkän sairauden jälkeen jo 1. helmikuuta 2022 71-vuotiana. Hänen muistokirjoituksensa julkaistiin Helsingin Sanomissa viime viikon torstaina. Uutinen tavoitti minut vasta tänään.

Olen iloinen siitä, että ehdin haastatella Tuomoa muutama vuosi sitten, tosin vain sähköpostilla. Jämptinä edellisen sukupolven miehenä Tuomo lähetti vastauksensa kirjeitse postin kautta.

Tuomo Isotalo oli jo lukiota käydessään viikonloppuisin töissä ravintolassa. Sen lisäksi hän perusti luokkakaverinsa kanssa koulunsa ruokalaan Välipala-nimisen yrityksen. Se myi nimensä mukaisesti välituntien aikana välipalaa oppilaille, jugurttia, jäätelöä ja kuumaa kaakaota.

Tuomo Isotalo 1972

Hän tuli Helsinkiin 70-luvun alussa ja jatkoi ravintola-alalla, ensin tarjoilijana Hotelli Vaakunassa. Yrittäjyys kuitenkin houkutti ja ensimmäinen oma ravintola oli pian pystyssä, Grilli Kultakauha Ratakadulla. Jatkoa oli tuleva muutaman vuoden välein, venäläisravintola Kaukasus Ruusulankadulla, japanilainen Yokohama Tehtaankadulla.

Ravintoita pyorittäessään Tuomo oli myös mukana gay-aktivismissa ja tekemässä Setaa edeltäneen järjestön Psyke ry:n 96-lehteä. Hän toikin sitten Suomeen gay-baarit. Hän ehti 45-vuotisen uransa aikana avata monta ravintolaa, joista kaksi  oli homoravintoloita. Ensimmäinen oli Suomen ensimmäinen homoravintola Gay Gambrini 1984 yhdessä Setan kanssa. Hän myi osuutensa vuosikymmenen lopulla. Gambrinin taustayritys jatkoi toimintaansa sittemmin muiden muassa Don’t tell mama -ja DTM -brändeillä aina vuoteen 2012 saakka, jolloin se meni konkurssiin ja brändi siirtyi uudelle toimijalle. Tuomon toinen baari oli 90-luvun alussa perustettu H2O, joka avasi jo rohkeasti homobaarin ikkunat kadulle. Tuomo halusi baarinsa olevan ensisijaisesti homomiehille, sitä etenkin H20 melkein olikin.

– Täysin emme siinä onnistuneet, mutta arviolta 98% eli lähes kaikki asiakkaat olivat miehiä. Mutta aina joku homo raahasi naistuttavansa mukanaan.

– Vaikka Gay Gambrini oli Suomen ensimmäinen homoravintola, mielestäni H2O katuterasseineen ja avoimine ikkunoineen lisäsi enemmän suvaitsevaisuutta, sanoo Tuomo vielä viimeisestä homobaaristaan, kertoi Tuomo QX:lle haastattelussa talvella 2018.

Ravintola-alan lisäksi Tuomo Isotalo toimi matkaoppaana ja kokkasi eläkkeelle jäätyään usein ystävilleen kotonaan, josta hänelle oli jo vaikea poistua kauemmaksi, onneksi kaupanpojat toivat kassit ovelle, muistan Tuomon kertoneen.