Jarkko Valtee ja Osku Heiskanen ovat ShoWhat. He ovat tehneet dragviihdettä jo viisitoista vuotta. Värikkään taipaleen kunniaksi nähdään Aleksanterin teatterin salissa jouluinen juhlashow marraskuun puolesta välistä alkaen.

Viisitoista vuotta on pitkä aika kenen tahansa elämässä, mutta millainen retki se on ollut näille kahdelle setätädille? Dragtaiteilijan uran lisäksi molemmilla herroilla on muitakin rautoja tulessa. Jarkko työskentelee radiolle ja Osku koreografina teattereissa. QX sai Jarkolta ja Oskulta haastattelun.

 

Osku Heiskanen ja Jarkko Valtee vuonna 1998 dragtaipaleensa alkumetreillä. Kuva: ShoWhat

 

Mistä kaikki alkoi?

O: Jarkon ja minun yhteinen historia alkoi vuonna 1986, kun muutin Helsinkiin ja aloitin tanssimisen Aira Samulinin Rytmikkäissä. Jarkko oli jo Rytmikkäissä mukana.

90-luvulla Jarkko ja Osku esiintyivät uskottavasti miestanssijoina StepUp -tanssiryhmässä. Jarkko teki jo silloin tällöin joitakin dragnumeroita.

O: Tutustuimme Airan kautta After Dark -ryhmään ja saimme siitä kimmokkeen kokeilla tätä taidemuotoa.

After Dark on ruotsalainen yhä esiintyvä dragryhmä, joka nousi Ruotsista kansainväliseen maineeseen 1970-luvun lopulla.

Osku jatkaa vielä hetken ShoWhatin esihistoriassa ja kertoo, että ensimmäinen yhteinen esiintyminen mekossa Jarkon kanssa oli StepUpin 10-vuotisgaalan juontaminen vuonna 1997.

– Ensimmäinen varsinainen ShoWhatin keikka esitettiin Jarkon 30-vuotissyntymäpäivillä, jolloin teimme juhlavieraille kaksituntisen esityksen. Aluksi keikkakalenterissa oli hiljaista, mutta sana meistä levisi pikku hiljaa ja yhtäkkiä huomasimme tekevämme tätä ammatiksemme.

J: Ensimmäisen keikan jälkeen istuttiin itsesätyytyväisinä ja odoteltiin, että nyt alkaa tilauksia tulla kun niin hieno keikka tärkeille ihmisille tehtiin.

Hyvin hiljaisen ensimmäisen vuoden jälkeen tajusimme, että sana leviää ainoastaan tekemällä itseään tunnetuksi alan kautta. Sitä seurasi mm. osallistumiseni Miss Drag Queen kisoihin 1999, vierailu Kokkisota-ohjelmassa, esiintyminen Don’t tell maman 7. synttäreillä jne. Pikkuhiljaa keikkamäärät kasvoivat ja vuonna 2000 saatiinkin jo City-lehden Kaupungin Paras Drag -titteli.

Vuonna 2000 ShoWhat voitti City-Lehden Kaupungin Paras Drag -tittelin. Kuva: ShoWhat

 

 

Onko jokin hahmo, joka on ollut selkeästi oma suosikki ShoWhatin esityksissä?

O: Viiteentoista vuoteen mahtuu monta hahmoa. Päivitämme show’ta jatkuvasti, kun esille nousee persoonallisia esiintyjiä, hyviä biisejä tai ajankohtaisia asioita. Rakastan kun yleisö katkeaa kahtia nauraessaan ja Celine Dion kumiveneineen saa aina sen saman reaktion aikaiseksi. Dolly Parton ja Celine ovat olleet mukana alusta alkaen, rouvat vaan paranevat vanhetessaan.

J: Paula, Kaija, Marion, Madonna ja Whitney seuraa rakkaina mukana vuodesta toiseen, mutta meillä on myös aina ollut mukana pop-, rock- ja mieshahmoja, esimerkiksi Ville Valo. Tämä oli varsinkin alkuaikoina uutta ja ihmeellistä Suomen dragskenessä, jossa oltiin totuttu klassisiin Shirley Bassey- ja Evita-tyyppeihin.

”Uudet ajanilmiöt on aina kutkuttavia”, toteaa Jarkko.  Samalla hän paljastaa ehkä jotain tulevasta, ”arvaa vaan miksi mulla on ollut Sini Sabotage powersoitossa viimeaikoina?”

Kuinka monta keikkaa ShoWhatilla on jo takana?

Osku latelee faktoja: ”vuoden 2011 viimeinen keikka oli Showhatin 721. show eli nyt lähestytään kohta jo numeroa 800”.

”Me ollaan tultu aika laiskoiksi ja valikoiviksi näin vanhoina ja pidetään nykyään alkuvuosi keikkapaussia. Syksyllä sitten rynnätään nuorten varsojen kaltaisesti kohti keikkapaikkoja”, heittää Jarkko.

 

Suomen dragkuninkaalliset vuonna 2009. Kuva: ShoWhat

Miten pidätte esiintymiskuntoanne yllä?

O: Emme tee mitään ihmeellistä. Liikumme normaalisti, ruokavaliossa olemme kaikkiruokaisia. Pidämme huolen, että emme tapaa vapailla liian usein, koska parhaimpaan keikka-aikaan näemme toisiamme päivittäin.

J: Välillä onnistun elämään suhteellisen kohtuullisen liikunnan ja ravinnon maailmassa. Tuo tauko kollegasta on erittäin tärkeää aivojen kunnon takia.

Oletteko huomanneet muutosta suomalaisessa ilmapiirissä näiden viidentoista vuoden aikana suhteessa dragesiintyjiin?

O: Kun aloitimme, olimme lähinnä homokansan viihdykettä. DTM:n jonot yltivät nurkan taakse showiltoina. Nyt dragviihteestä on tullut jo koko kansan viihdettä, johon törmää kaikkialla. Saamme isotkin konserttisalit täyteen ja show’ta tulee katsomaan jo perheen pienetkin lapset.

J: Drag on Suomessa huomattavasti ammattimaisempaa nyt. Shown suunnittelu tekniikoineen, tanssijoineen, vaatteineen on nykyään ihan oikeaa työtä ja muutama dragartisti maassamme elää tällä. Viimeisen viidentoista vuoden aikana siitä on tullut teattereiden ja suurten yritysjuhlien vakio-ohjelmaa. Suomen muutamat dragammattilaiset ovat lunastaneet paikkansa viihdemaailmassa muiden viihdyttäjien rinnalla. Drag oli aikoinaan pikkutuhmaa mekkoiluharrastelua, nykyään se on tunnustettu viihteenmuoto.

Viimeistään 2010-luvun alkaessa dragviihteestä oli jo tullut koko kansan viihdettä. Kuva: ShoWhat

 

Onko teillä vielä esikuvia dragtaiteilojoiden joukossa?

O: Ehdottomasti After Dark -ryhmä Ruotsissa! Samoin seuraan Betty Legs Diamond – nimistä dragartistia, johon tutustuin Blackpoolissa sekä tietysti Frank Marino Las Vegasissa on samoin monivuotinen tuttavuus. Ja onhan RuPaulin Drag Race aivan hillittömän hauska ohjelma!

Jarkko täydentää samoilla linjoilla: ”Christer Lindarw, RuPaul ja Dame Edna”.

Mikä on ikimuistoisin keikkanne?

O: Ehdottomasti keikka presidentinlinnassa, kun Tarja Halonen järjesti kiitosjuhlat hänen vaalitilaisuuteen osallistuneille! Täytyy myös mainita että Euroviisujen lähetys, josta heräsi varsinainen mediamylläkkä Ruotsia myöten ja saimme Carola Häggkvistin vihan päällemme. Näin lehtien mukaan…

J: Eikä unohdeta keikkaa Sarajevossa, Bosnia & Hertzegovinan euroviisujen finaalilähetyksessä, Pietarin hotellin vintin keikkaa tai Ibizan-lennon emännöintiä!

O: Jeah, kummallisesti paljettikankaista tehdyt mekot varastettiin show’n aikana Pietarissa!

Carola-imitaatio satutti kuningaskunnassa.

 

Mikä olisi se unelmienne areena, jolla haluisitte vielä esiintyä?

O: Se on meillä molemmilla unelmissamme. Kun lottovoiton saamme, niin sillä lavalla on kaikki mahdollista! Lavat nousevat ja laskevat, valojen määrä on loputon, tanssijoita on sadoittain, siellä lennetään, luistellaan ja uidaan haiden seassa, vierailevat tähdet eivät lopu Madonnaan ja Lady Gagaan. Ihana on välillä unelmoida!

J: Olympiastadion, Hartwall Areena ja legendaarinen Tavastia-klubi on jo valloitettu. Heitin Oskulle vitsinä että seuraavaksi Drag On Ice ja SnoWhat! Eikä meillä vielä ole ollut omaa tv-ohjelmaakaan … Kyllä vielä on unelmia!

ShoWhat valtasi Aleksanterin teatterin myös 2011.

 

Onko dragtaiteilijan työ vaikuttanut miessuhteisiinne? Onko lupaava suhde kariutunut dragroolin vuoksi? Onko tässä eroa siihen, mitkä olivat reaktiot, kun ette vielä olleet näin julkkiksia myös dragroolien ulkopuolella, verrattuna nykyhetkeen?

O: Tottakai julkisuus on tuonut oman jännitteensä arkeen. Emme tosin ole julkisuudessa vain ja ainoastaan draguran kautta, vaan molemmat me teemme ammatiksemme muutakin, Jarkko toimii radiossa ja minä teatterin lavoilla koreografina ja ne pitävät myös meidät julkisuudessa. Mikään suhteistani ei ole kariutunut dragesiintymiseni takia ja jokainen on ymmärtänyt, että tämä on ammatti. Hahmot, korkokengät ja sukkahousut eivät seuraa kotiin saakka. Työt jätetään työpaikalle!

 

QX Gay Map: Joulun Tähdet á la ShoWhat