Amerikkainen HBO on tuottanut monia tv-sarjoja. Osa on saavuttanut ikonisen tai eeppisen statuksen. Sinkkuelämää. True Blood. Games of Thrones. Tammikuussa ensi-iltansa saanut Looking kertoo 2010-luvun homomiehistä San Faranciscossa.

Augustin (Frankie J. Alvarez), Patrick (Jonathan Groff) ja Dom (Murray Bartlett) ovat Looking-sarjan keskeiset hahmot. Kuva: HBO / John P. Johnson

San Fransiscon maine on legendaarinen. Vielä tänäkin päivänä se on Suomea edellä ihmisten oikeudessa rakastaa. San Fransiscossa homotkin voivat avioitua.

Looking kertoo joukosta homomiehiä, joiden elämäntapahtumat esitetään tavallisina. Näin ainakin HBO sarjaa kuvailee. Neljän ensimmäisen jakson aikana esitetään kuitenkin sellainen määrä stereotyyppistä homostelua, että oma ensireaktioni oli nolostumisen sekainen myötähäpeä. Heterosarjassa tämä tarkoittaisi kuvauksia firman pikkujouluista, poikien Rukan matkasta, reissusta nakurannalle ja biletystä Rymy-Eetussa.

Peilauspintana sarjassa käytetään siis edeltävän homosukupolven homokulttuurin tunnusmerkkejä. Puistossa kruisaillaan. On kimppaseksiä. Homosaunassa käydään. On nahkahomoja. Lookingissa ei kuitenkaan mässäillä paljaalla pinnalla. Ihoa näkyy vähemmän kuin uskaliaammissa HBO:n sarjoissa. Sarja keskittyy hienosyisempään havannointiin. Lookingin keskiössä tuntuukin olevan se, miten nuoremmat homomiehet suhtautuvat homokulttuurin ilmiöhin, nolostuen ja hämmästellen. Maailma on muuttunut, tällä sukupolvella on maailma täynnä mahdollisuuksia oikeuksineen.

Augustin ja Patrick keittiössä. Kuva: HBO / John P. Johnson

Lookingin keskiössä on nuorehko nörtti, 29-vuotias Patrick (Jonathan Groff), joka työskentelee pelisuunnittelijana. Kohtaamme Patricikin murrostilanteessa. Hänen ainoa pidempiaikainen poikaystävänsä on mennyt kihloihin. Suhde kesti laskentatavasta riippuen 6 kuukautta. Patrickin paras ystävä ja kämppäkaveri Augustin (Frankie J. Alvarez) muuttaa yhteen poikakaverinsa Frankin (O. T. Fagbenle) kanssa. Noin kymmenen vuotta muita hahmoja vanhempi nelikymppinen Dom (Murray Bartlett) asuu yhdessä entisen naispuolisen exänsä kanssa. Viiksekäs ja varttunut ori haaveilee omasta ravintolasta ja iskee nuorempia miehiä. Dom on klisee, näin hän toteaa myös itse.

Patrick joutuu useisiin noloihin tilanteisiin. Treffit menevät pipariksi milloin toisen osapuolen deittikysymyspatteriston tylytyksessä, milloin Patrickin oman deittikumppanin anatomiaan liittyvän fiksaation vuoksi. Tämäntyyppisillä kohtauksilla Looking pakottaa katsojan kysymään itseltään, näinkö tämä todella menee. Kyllä-sanaa ei haluaisi ääneen lausua. Saati, että kehtaisi. Patrick vaikuttaa sympaattiselta ja herttaiselta, mutta onko hän sitä?

Looking on erilainen sarja. Toisin kuin Sinkkuelämää, True Blood, Mullan alla, Glee, Ruma Betty, se ei ole aggressiivinen teatraalinen. Kaikkien näiden sarjojen tekijöinä on homomiehiä, mutta ero on selkeä Lookingin eduksi. Looking on kuitenkin draamakomedia, ei unohdeta tätä. Neljännen jakson jälkeen Looking alkoi jo koukuttaa.

Lookingin on katsottavissa HBO Nordicilla. Uusi jakso maanantaisin. Ensi-ilta oli 20. tammikuuta. Tänään on vuorossa viides jakso.

Kuva: HBO / John P. Johnson