Petri Svahn, joka paremmin tunnetaan taiteilijanimestään Kalkkuna, on esiintynyt ympäri Suomea 1990-luvun alusta alkaen.

Petrin ensinmäinen palkallinen keikka dragina oli muusikko-taiteilija Leana Pirhoisen syntymäpäivillä Helsingissä Kaksi kanaa ravintolassa 1994, numerona oli Cherin hitti  If I Could Turn Back Time. Sen jälkeen keikkoja on piisannutkin.

– 25 vuoteen mahtuu niin monta keikkaa, että lopetin keikkojen laskemisen jo 2000 luvun alussa, Petri naurahtaa.

Kalkkuna on ollut Les Femmes -drag-ryhmän jäsen sen alusta asti. Ja tietenkin hän on pyörittänyt bingoa. Idea dragbingoon lähti dtm:n silloiselta vetäjältä Riitta Suomiselta, joka oli nähnyt tuolloin tuoreessa TV-Sarjassa Sex And The City, miten siinä pelattiin transubingoa. Niinpä oli aika pistää pallot pyörimään Helsingissäkin. Ensinmäinen Drag Bingo nähtiinkin Legendaarisessa Annankadun dtm:ssä. Tulevien vuosien aikana bingo kiersi muissakin homoravintoloissa.

Kalkkuna ei ole Suomen ensimmäinen drag-esiintyjä. Aikaisemmin 1970- ja 1980 -luvuilla oli nähty suomalaista dragshowta, joita tekivät Jari Vihinen, Reijo Paukko ja Mega-Paula. Les Femmes, missä Kalkkunakin oli yksi jäsen, oli kuitenkin ensimmäinen suuren tyylin drag-ryhmä, joka kiersi ympäri maata ja esiintyi isoimmissa yökerhoissa, hotelleissa ja laivoilla. Silloin kuin hotelleissa vielä oli yökerhoja.

VIelä 90-luvulla oli melko tavallista, että television sketsiviihteessä suositut miesnäyttelijät esittivät naista. Näistä on jäänyt elämään Vesa-Matti Loirin Tyyne, joka vielä hiljattain nähtiin myös Vain Elämää -sarjassakin kevennyksenä esittämässä Paula Koivuniemen Aikuinen nainen -hitin. Nämä tuhruiset ja turhan överiksi vedetyt hahmot eivät kuitenkaan tehneet kunniaa drag-taiteelle, eivätkä auttaneet tulevia drag-esiintyjiä. Pellen imago leijui pitkään drag-esitysten yllä.

– Drag queeneistä on sittemmin tullut varteenotettavaa viihdettä,  kun se aikoinaan oli aikalailla, kiitoksia Tyynen ja muiden kotimaisten näyttelijöiden, keskikaljaviihdettä, toteaa Petri.

– Les Femmes rikkoi rajoja ja tulos oli sen mukaista!

Petri kertoo, että uran huippuhetkiä on Tallinnan Pridella esiintyminen. Se päätyi sairaalaan, mutta sai ansaittua huomiota koskien Viron seksuaalivähemmistöjen asemaa. Tallinen Prideilla 2006 Viron venäläisistä koostuva äärioikeistolainen joukko hyökkäsi kulkueen kimppuun. Les Femmesin neljä turvamiestä saivat tilanteen hallintaan, mutta perillepäästyä anarkistit heittivät rikkinäisiä pulloja Les Femmesiä kohti ja yksi jäsenistä, Miss Bitch, joutui sairaalaan.

– Jokainen hetki, jonka olen ollut lavalla on huippu! Mieleen painuvin esiintyminen on Helsingin Juhlaviikoilla Taiteiden yössä. Huvilateltassa Les Femmes jakoi lavan Eva Dahlgrenin ja Esa Pekka Salosen kanssa, vuosi oli 1995 tai 1996. 

Les Femmes on edelleen olemassa, mutta kokoonpano on muuttunut. 1990-luvun monijäseninen ryhmä on nyt kahden miehen show, Kalkkunan kanssa lavalla nähdään Sheila. Bingon pyörittäminen on nyt päättymässä.

– Kaikki hyvä loppuu aikanaan.  Onhan 15 vuotta Drag Bingoa jo aika paljon! Sain hyvän työtarjouksen muualta ja tulin siihen tulokseen, että jään noista ”vakibingoista” eläkkeelle. Edelleen teen kyllä Priden aikaiset  ja jotkin muut spesiaalit bingot mielelläni ja osa näistä on sovittukin jo vuosi sitten. Toki, ainahan voin tehdä Cherit, jos siltä tuntuu, Petri heittää.

Kalkkunan Bingot ovat olleet käsite Helsingissä. Bingopallot ovat kulkeneet peruukkien ja mekkojen mukana Kalkkunan kapsäkissä kutakuinkin kaikissa Helsingin homobaareissa ja myös muualla maassa.

– Paras Bingoilta on, kun asiakkaat eli pelaajat pelaavat, voittavat ja ehkä ottavat pari Jägeriä – ja se, että useimmat pelaajat ymmärtävät ottaa maanantain etäpäiväksi. Kaikilla on hauskaa raskas arki on kaukana.

Peruukkeja ja vaatteita heh heh sanotaan että löytyy. ja olen alkanut niitä vanhempia jo lahjoittamaan pois, nuoremmille koska tarve heillä on siihen suuri. Jos urani aikana vielä näkisin jonkun suomalaisen Drag Queenin nousevan alansa huipulle ja pystyvänsä sillä työllistämään itsensä, SE olisi urani huippu

Tänä vuonna Petri Svahn voitti QX Gay Gaalassa Palkinnon homokulttuurin edistämisestä. Petri on tehnyt pitkän taipaleen drag-esiintyjänä. Suomi on muuttunut paremmaksi paikaksi tapahtuma kerrallaan. Les Femmesin dragkiertuiden ja Drag Bingon lisäksi Petri kasasi kaksi vuotta sitten kokoon Suomen Drag Queenit marssimaan yhdessä Helsinki Pridessa Drag Queens Of Finland -kyltin alla. Ja ehkä Kalkkuna kuitenkin tekee ne Cherit – Bingo palaa pääsiäisenä yhdeksi kerraksi.

Les Femmes villitsi Taiteiden yössä Helsingissä Iso Roobertin kadulla. Dtm:n eteen oli rakennettu näyttävä lava korkealle toisen kerroksen klubin ikkunoiden eteen:

Kalkkuna ja Sheila eli uusi Les Femmes:

Från GayGala Palkinto homokulttuurin edistämisestä: