Uutisia Tšetšenian homopuhdistuksista alkoi kuulua huhtikuussa 2017.

Tatjana ja Olga toimivat Venäjällä Moscow Community Centerissä. Se on saanut toimintaansa lahjoituksena Ruotsissa kerättyjä varoja, noin 170 000 euroa, Tšetšeniasta homovainoja paenneiden auttamiseen, kuten turvattuun asumiseen ja psykologiseen apuun.

QX:n toimituksen myöntämä kunniapalkinto myönnettiin yhteisölle heidän jatkuvasta työstään ja rohkeudesta, sillä he vaarantavat myös oman turvallisuutensa auttamistyössään.

– Emme katso olevamme sankereita. Me vain teemme työtä, on asioita joita on pakko tehdä ja siksi me teemme ne, sanoo Olga ja kertoo he molemmat ovat gaalasta haltioissaan.

– Emme ymmärtäneet mitää mitä ihmiset sanoivat, mutta se ei ole tärkeää, tunnelma gaalassa kertoi kaiken. Se oli meille erittäin koskettava hetki mennä lavalle ja nähdä kaikkien nousevan seisomaan.

Tänään Olga ja Tatjana jo palaavat kotiinsa Venäjälle jatkaakseen työtään, he kuvaavat sitä kuin ”matkaa toiselle planeetalle”.

– Se on täysin toinen maailma. Täällä Ruotsissa ihmiset voivat olla niin vapaita ja avoimia.

Voisiko Venäjällä joskus olla Gaygaala?

– Olen varmasti kuollut jo silloin, sanoo Tatjana.

– Riippuu siitä kuka on presidentti. Putin jatkaa vielä joitakin vuosia. Mutta jonain päivänä tulee toinen presidentti, joka nuoremmasta sukupolvesta. Meillä voisi ehkä olla gaala 20 vuoden kuluttua, arvelee Olga.

Oliko teille vaarallista tulla vastaanottamaan palkinto?

– Meille tämä on vaarallista muutenkin – jo ilman Gaygaalaa. On tärkeää, että astuu esiin ja antaa järjestöllemme kasvot. Koko meidän tiimissämme vain minä ja Tatjana olemme avoimia. Tiedostamme riskin, mutta jonkun pitää se ottaa, sanoo Olga.