Ian McKellen on vanhan koulukunnan hbtq-aktivisti, hän on juuri nyt ajankohtainen sillä hänen elämästään on tehty dokumentti McKellen: Playing the Part.

Tänä vuonna hän tulee olleeksi avoimesti homona 30 vuoden ajan. Haastattelussa TimeOutille hän arvostelee Hollywoodia siitä, että hbtq-ihmiset eivät ole riittävästi edustettuina elokuvissa.

– Kukaan ei odota Hollywoodilta yhteiskuntakritiikkiä, vai odottaako? Heille vasta selvisi, että maailmassa on mustiakin ihmisiä. Hollwood on syrjinyt naisia kaikin mahdollisin tavoin kautta koko historiansa. Homomiehiä heille ei ole olemassa. Gods and Monsters, 1998, oli mielestäni alku sille, että Hollywood myönsi homojakin olevan olemassa, vaikka puolet Hollywoodista on homoja, kertoo McKellen haastattelussa.

Kysymykseen siitä, onko hän menettänyt rooleja siksi, että on avoimesti homo, hän vastaa kyllä.

– Menetin yhden roolin. Harold Pinter halusi minut elokuvaansa Betrayal 1983 ja vei minut tapaamaan tuottajaa, Sam Spiegeliä. Istuimme Spiegelin toimistossa ja satuin sanomaan, että olen menossa New Yorkiin. Hän kysyi, ”Otatko perheen mukaan?”. Ja minä sanoin, ”Minulla ei ole perhettä, olen homo”. Se taisi olla ensimmäinen kerta kun tulin kaapista kenellekään. Olinkin sitten ulkona siitä toimistosta parissa minuutissa.

– Pinteriltä vei 25 vuotta pyytää anteeksi sitä, että hän ei tukenut minua. Mutta nykyään nuoret näyttelijät Lontoossa ovat kaikki olleet avoimesti itsensä jo vuosia. Se on tulevaisuutta.