Uudenvuodenpäivänä Harry Potter -fanit kokoontuivat katsomaan kauan odotettua jälleennäkemistä Takaisin Tylypahkaan HBO Maxilla. Erikoisjaksossa elokuvantekijät ja näyttelijät kokoontuivat yhteen keskustelemaan Harry Potter ilmiöstä. Mutta tarinan kirjoittanut J.K. Rowling loisti poissaolollaan.

Potter-kirjailija on viime vuosina ollut mediassa esillä kiistanalaisista kommenteistaan liittyen transihmisiin. Kesällä 2020 hän jakoi mielipidekirjoituksen siitä, miten Covid 19 lockdownit ja eristäytyminen voivat vaikuttaa heihin, joilla on kuukautiset, mitä osissa maailmaa pidetään likaisena ja häpeällisenä. Kirjoittaja käytti otsikossa ilmaisua ”ihmiset, joilla on kuukautiset”, mihin Rowling reagoi tweetissään. Hänen mielestään kirjoittajan olisi tullut puhua ”naisista”.

Rowling sai runsaasti kritiikkiä päivityksestään ja hänen väitettiin sillä kiistävän ei-binäärien ja transmiesten olemassaolon, jotka myös menstruoivat.

Harry Potterin luoja jatkoi näkökulmansa esiin tuomista ja otti esiin homoseksuaalisuuden, jota käytti todisteena perustellakseen biologisen sukupuolen olemassaoloa.

– Jos sukupuoli ei ole todellinen, ei ole olemassa kiinnostusta samaan sukupuoleen. Jos sukupuoli ei ole todellinen, naisten elämä todellisuus poistetaan maailmasta. Tunnen transihmisiä ja rakastan heitä, mutta sukupuolen käsitteen poistaminen vie monelta kyvyn mielekkäästi keskustella omasta elmästään. Ei ole vihaa sanoa totuus, Rowling kirjoitti.

Harry Potter -näyttelijät asettuivat Rowlingia vastaan

Daniel Radcliffe, joka näyttelee Harry Potteria elokuvissa on Trevor Projectin lähettiläs. Se on järjestö, joka toimii lhbtqi-nuorten itsemurhien estämiseksi. Järjestön verkkosivulla hän otti etäisyyttä J.K Rowlingin kommentteihin.

– Transnaiset ovat naisia. Kaikki kommentit, jotka väittävät jotain muuta pyyhkivät pois transihmisten identiteetin ja ihmisarvon ja ovat vastoin kaikkia terveydenhuoltoalan ammattilaisten neuvoja ja heillä on paljon pidempi kokemus asiasta kuin minulla tai Jolla. Trevor Projectin mukaan 78 prosenttia trans- ja ei-binääreistä nuorista kertoo kokeneensa syrjintää sukupuoli-identiteettinsä vuoksi. On selvää, että meidän on tehtävä enemmän tukeaksemme trans- ja ei-binäärejä nuoria, eikä mitätöidän heidän identiteettiään ja aiheuttaa lisää vahinkoa.

Myös Emma Watson otti kantaa Rowlingin transkommentteihin omassa tweetissään.

– Transihmiset ovat keitä he sanovat olevansa ja ansaitsevat elää elämäänsä ilman, että heitä jatkuvasti kyseenalaistetaan tai sanotaan, että he eivät ole keitä he sanovat olevansa.

Myös Rupert Grint, joka nähtiin Ron Weasleyn hahmossa ja Ginny Weaslyä näytellyt Bonnie Wright ovat vastustaneet Rowling kommentteja transihmisistä.

 

Tämän takia Rowling ei osallistunut

Uudenvuodenpäivänä oli kauan odotettu jälleentapaaminen kun Takaisin Tylypahkaan sai ensi-iltansa HBO Maxilla. Oli selvää, että J.K. Rowling ei olisi läsnä erikoisjaksossa, missä näytettiin vain hänen aiemmin 2019 kuvattu haastattelunsa, ajalta ennen kuin hän lähti mukaan keskusteluun sukupuolesta.

Fanit ja media spekuloivat liittyikö Rowling poissaolo hänen ja näyttelijöiden välille luotuun rotkoon. Mutta brittläisen Expressin mukaan tuottajat olisivat pyytääneet Rowingia mukaan tapaamiseen, mutta tämä olisi kieltäytynyt. Rowlingia lähellä olevien lähteiden mukaan hänen ratkaisunsa ei kuitenkaan liittynyt trans-kiistaan. Hän oli itse sitä mieltä, että aiempi haastattelumateriaali riittää.