Kuva: Ossi Halme

 

Rauman Lukossa puolustajana pelaava 32-vuotias Harri Tikkanen palkittiin tammikuun QX Gay Gaalassa vuoden heterona. Suomen ensimmäinen Straight Star Ally kertoi tukevansa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia viime vuoden lokakuussa ranneliike.net -sivustolla. Kaukalojen herrasmies ehti vastata muutamiin kysymyksiimme SM-liigan runkosarjan loppumetreillä.

Luistaako luistin liukkaammin Vuoden heterona?

– Ei se ainakaan hidastunut ole. Tällä hetkellä meillä on hyvä jakso menossa joukkueen kanssa.

Pelaat tunnetusti sateenkaaritarra mailassasi. Kuinka kauan yksi tarra kestää pelaamista?

– Hyvin se kestää. Sanoisin, että maila menee rikki ennen kuin tarra irtoaa.

 

Tikkasen peliväline. Kuva: Ossi Halme

 

Ymmärrätkö Sinuhe Wallinheimon taannoisia kommentteja homoudesta ns. henkisenä aseena vastustajalle? Miten vastaavaa ajatuslogiikkaa joukkueurheilun parissa voitaisiin pyrkiä muuttamaan?

– Siinä haastettelussa taisi tulla paljon ylitulkintaa ja jälkipeliä. Vähemmälle huomiolle jäi Wallinheimon viime lokakuussa julkaistu haastattelu, jossa hän juuri kehotti tarttumaan asiaan ja analysoimaan tilannetta.

– Joukkueurheilusta on ehkä syntynyt yksipuolisempi kuva, vaikka kaikki urheilijat ovat yksilöitä eli tuo ajatuslogiikka ei välttämättä päde kaikkialla ja kaikkiin. Olen aikaisemmin jo sanonut, että mahdollisen homottelun kitkemiseen on jo nykyisellään keinoja ja siitä pitää seurata rangaistus. Avoin ilmapiiri on paras lääke tässäkin.

Yksi machoimmista urheilulajeista – amerikkalainen jalkapallo – sai vastikään ensimmäisen aktiivin julkihomonsa collegepelaaja Michael Samin ilmoittaessa olevansa homo helmikuun puolivälissä. Jos taklaamisella todennäköisesti NFL-draftauksen ansaitseva sen tekee, niin miksei suomalainen lätkälupaus tai edes eläköitynyt jääkiekonpelaaja?

– Tämä on mielenkiintoinen kysymys. Olen muuten tietääkseni Liigan ainoa Straight Star Ally -pelaaja eli jotenkin vaikeaksi tämä aihepiiri on koettu. En ole löytänyt selitystä sille, että miksi se on näin.

Kansainvälisesti tunnetuin jääkiekkoilut Athlete Ally on New York Rangersin entinen pelaaja Sean Avery. Oletko kenties seurannut hänen tekemäänsä työtä homo- ja transfobiaa vastaan?

– Ei kai hänen tekemisiään voi olla huomaamatta. Hän on värikäs persoona paitsi kaukalossa, myös sen ulkopuolella.

Helpoin tie suvaitsevaisuuden lisäämiseen lienee myös seksuaalivähemmistöjen osalta rakentavassa juniorityössä. Muistatko omina juniorivuosinasi pukukopissa puhuttaneen homoudesta ns. perinteisen homottelun lisäksi?

–  En kyllä itse muista, että olisi puhuttu homoudesta. Mielestäni homottelu ei kuulu kentälle eikä sen ulkopuolelle, ja se pitää kitkeä pois.

Milloin Jääkiekon SM-liiga seuraa Veikkausliigaa ja kirjoittaa Tasavertaisen Urheilun Lupauksen? Aiotko kampanjoida tämän periaatelupauksen allekirjoittamisen puolesta?

– Aion omalla esimerkilläni vaikuttaa tasavertaisen urheilun toteutumiseen.

 

Tikkasen kiitospuhe Vuoden hetero -palkinnosta.