Hiviä ennaltaehkäisevä lääkitys PrEP (pre-exposure prophylaxis) tarkoittaa käytännössä sitä, että henkilö aloittaa hiv-lääkityksen käytön, kun hänellä eihiv tartuntaa vielä ole. Lääkeaineet PrEP:issä ovat samoja kuin mitä käytetään hivin hoidossa. Kauppanimeltään PrEP lääke on Truvada.

PrEP ei ole vielä helposti saatavana Suomessa, koska Truvadan hinta on niin korkea 700-800 € kuukaudessa. Tilanteeseen tulee mahdollisesti muutos, kun Truvadan tärkeät patentit rinnakkaisvalmisteiden valmistamiselle raukeavat heinäkuun lopulla. Silloin edullisia rinnakkaisvalmisteita voidaan valmistaa ja kaupata myös EU-alueella ja niitä voi tilata reseptillä laillisesti Suomeen mikäli rinnakkaislääke ei jostain syystä tulisi Suomessa apteekkeihin.

Tällä hetkellä rinnakkaisvalmisteita tehdään jo EU:n ulkopuolella, mm. Intiassa. Suomen tullilainsäädännön takia reseptilääkkeitä ei kuitenkaan voi tilata EU:n ulkopuolelta Suomeen.

Suomessa muitakaan ennaltaehkäisyyn tarkoitettuja lääkevalmisteita ei ole korvattavuuden piirissä

Homo- ja bi- miesten suosimassa deittiappiksessa Grinderissa voi valita profiilitiedoistaan hiv-statuksen lisäksi sen, onko PrEP-lääkityksellä.
Euroopan unionissa, eli myös Suomessa Truvadalla on käyttöindikaatio hivin hoidon lisäksi myös ennaltaehkäistytarkoitukseen. Ongelmana tällä hetkelläon Truvadan korkea hinta ja että ohjeistusta PrEPin käytölle ei ole vielä Suomessa, kertoo Hivpointin homo- ja bimiesten testaustoiminnasta vastaava koordinaattori Sami Tuunainen.

Parhaillaan työryhmä pohtii asiaa Suomen näkökulmasta. Työryhmässä on edustajia muun muassa THL:stä, infektiotautien poliklinikalta Helsingistä, Hivpointista ja Positiiviset ry:stä. Työryhmän työ on vasta käynnistymässä, joten minkäänlaista aika-arviota ei ohjeistuksen valmistumisesta on tässä vaiheessa vaikea antaa. Monia kysymyksiä on ratkaisematta PrEPiin liityen. Todennäköisesti PrEP-lääkitystä ei saada korvattavaksi lääkkeeksi, sillä Suomessa muitakaan ennaltaehkäisyyn tarkoitettuja lääkevalmisteita ei ole korvattavuuden piirissä.

PrEP tulee varmasti tulevaisuudessa olemaan yksi merkittävä hivin ennaltaehkäisykeino kondomin ohella. Hiv- ja muut seksitautitestit sekä munuaiskokeet tulee ottaa  3-6kuukauden välein PrEP lääkitystä määrättäessä, toteavat vielä Hivpointin suunnittelijat Veera Leppänen ja Teppo Heikkinen.