Istanbul on Turkin suurin kaupunki. Siellä on viimeksi järjestetty Pride-marssi kolme vuotta sitten 2014. Tuolloin kulkueeseen osallistui 100 000 ihmistä ja se on suurin koskaan muslimimaassa järjestetty Pride-kulkue.

Tänään sunnuntaina Pride-marssin on ilmoitettu starttaavan kello 17 huolimatta siitä, että viranomaiset kielsivät marssin viime hetkellä eilen lauantaina.

Viranomaiset ovat estäneet Pride-marssin Istanbulissa nyt kolmen peräkkäisen vuoden ajan. Istanbulin kuvernöörin toimisto kielsi marssin sen jälkeen kun äärioikeisto uhkasi häiritä tapahtumaa. Pride-marssin turvallisuudesta nousi huoli sen jälkeen kun äärioikeistolaisen ryhmän edustaja esitti uhkauksensa televisiohaastattelussa homofobisen julistuksensa aikana.

Kaupungin viranomaiset väittävät myös, että he eivät ole saaneet lupahakemusta marssin järjestämiseksi, tämän järjestävä taho kiistää, kirjoittaa BBC.

”On ilmiselvää, että rauhanomainen marssi on osa perustuslaillisia oikeuksia”, totesi Lara Ozlen Istanbulin Pride-toimikunnasta uutistoimisto AFP:lle.

Pride-marssia ei peruta uhkauksien perusteella, kertoo Berkant Cagler Istanbulin Pride-toimikunnasta. ”Muuten hei voittaisivat ja heidän vihansa ja uhkailunsa tulisi lailliseksi”, kirjoittaa Advocate.

Homoseksuaalisuus ei ole Turkissa laitonta, toisin kuin useimmissa muslimimaissa, mutta homofobia on yleistä.

Viime vuonna mellakkapoliisi ampui kyynelkaasua ja muoviluoteja, kun transaktivistit kokoontuivat Istanbulissa vastustamaan marssikieltoa.

Istanbulin Pride-marssin oli määrä lähteä liikkeelle kello 17, Istanbul ja Helsinki ovat samalla aikavyöhykkeellä.

Tilanteen päivitykset:

Pride-marssin kokoontumisen piti olla Taksim-aukiolla, mutta poliisi on tyhjentänyt sen. Muut alueet on suljettu.

Turkin poliisi on ilmoittanut, että kyseessä on laiton kokoontuminen, johon on puututtava. Poliisi on pidättänyt kaksi henkilöä.

Vaikuttaa siltä, että Istanbulin Pride-marssia ei päästä aloittamaan.

Turkin poliisi on pidättänyt LGBTIQ-aktivisteja ja busseissa missä heitä pidetään soitetaan Koraania cd-levyltä, kertovat asianajajat.

Poliisi on estänyt Istanbulin Pride-marssin. Järjestäjät kehottavat ihmisiä pysyttelemään turvallisilla alueilla. Poliisi on yrittänyt estää toimittaja kuvaamasta marssin hajottamista.

Silminnäkijöiden mukaan poliisi käytti järeitä keinoja kokoontumisen estämiseen, läsnäolijoita ammuttiin kumiluodeilla.