Biseksuaalit ovat sosiaalisen paineen ristiaallokossa. Ennakkoluulot biseksuaaleja kohtaan ovat vahvat ja tällä on vakavat seuraukset heidän elämälleen.

Sosiologit ovat havainneet, että biseksuaaleilla on enemmän terveysongelmia kuin homoilla, lesboilla tai heteroilla. Suurin merkitys on emotionaalisen tuen puuttumisella. Biseksuaalit vastaajat kertoivat tutkimuksessa myös suuremmasta tupakan ja alkoholin käytöstä kuin heteroilla tai homoilla.

Sekä homot, että heterot pitävät biseksuaaleja epäilyttävinä ja kevytmielisinä.

Biseksuaaleilla myös köyhyys on muita yleisempää, mikä vielä lisää terveysriskejä. Tutkijat havaitsivat, että homoihin, lesboihin ja heteroihin verrattuna biseksuaalit kouluttautuivat epätodennäköisimmin yliopistotasolla.

Vallitsevan myytin mukainen oletus on, että biseksuaalit miehet ovat tosiasiassa homoja ja biseksuaalit naiset heteroita. Sekä homot, että heterot pitävät biseksuaaleja epäilyttävinä ja kevytmielisinä. Toinen yleinen oletus on, että biseksuaalit hyötyvät siitä, että he voivat tarvittaessa käydä heterosta. Miten biseksuaalille kaapissa olo voisi olla etuoikeus?

Priden pitäisi olla koko hltbtiq-yhteisömme yhteinen juhla, mutta biseksuaalit eivät koe olevansa tervetulleita. LGBTQ Nationin lukijoille tehdyssä kyselyssä kävi ilmi, että biseksuaalit kokivat, että heille ei ole tilaa prideilla ja lisäksi kohtasivat bifobista ahdistelua muilta yhteisömme jäseniltä.

Tutkija Brian Dodge muistuttaa, että biseksuaalisuuden mieltäminen päteväksi ja oikeutetuksi seksuaaliseksi suuntautumiseksi on monille haastavaa – ja se on sitä myös tutkimusten rahoittajille. Tämän vuoksi biseksuaalisuutta ja biseksuaalien elämää koskevaa tutkimusta ei ole tehty vastaavilla resursseilla kuin muuta seksuaaliseen suuntautumiseen ja terveyteen liittyvää tutkimusta.

Tilastollisesti biseksuaaleja on enemmän kuin homoja ja lesboja.

Vuonna 2013 valmistuneen tutkimuksen mukaan biseksuaalit kertovat muita vähemmän, että heidän seksuaalinen suuntautumisensa on heille tärkeä. Vain 20 % biseksuaaleista kertoi, että biseksuaalisuus on erittäin tärkeä tai hyvin tärkeä asia heidän identiteetilleen. Homoista puolelle tämä oli tärkeää: homomiehistä 48 %, lesboista 50 %. Transsukupuolisia oli tutkimuksessa niin vähän, että vastaavaa lukemaa ei heidän osaltaan saatu määriteltyä.

Myös kaapista tulossa biseksuaalit ovat eri maata. Samaisen tutkimuksen mukaan vain 28 % biseksuaaleista oli kertonut seksuaalisuudestaan elämänsä tärkeille ihmisille, kun homomiehistä 77 % ja lesboista 71 % kertoi, että heille tärkeät ihmiset tietävät heidän seksuaalisen suuntautumisensa.

Lähteet:

Rewire: This pride month, don’t overlook bisexuals

LGBTQ Nation: Not everyone feels welcome at pride