Huhtikuussa homoyökerho Herculeksen Facebook-sivulla julkaistiin kyseenalainen ja alatyylinen päivitys Habina Alista, joka oli juuri valittu Espoon kunnanvaltuustoon. Tästä alkoi somekohu, joka pian eteni Herculeksen toiseen omistajaan Erkki Koskeen henkilökohtaisesti. Monet tiesivät hänen yksityistillään julkaistuista päivityksistä, joita pitivät ja pitävät edelleen huolestuttavina. Alia koskevasta päivityksestä Herculeksesta kommentoitiin tuolloin QX:lle, että kyseinen päivitys päätyi vahingossa yökerhon sivulle (aikaisemmat jutut ovat linkattuina tämän jutun lopussa).

Helsingin Sanomille Koski toteaa ”Mulla ei ole mitään islaminuskoisiin kohdistuvia väitteitä siellä, islamiin kyllä. Ne ovat kaksi eri asiaa.”

Tällä hetkellä käynnissä oleva Herculeksen somekohun toinen aalto alkoi Twitterissä levinneestä Kosken päivityksestä, jossa hän ilmoitti, että Hercules ja Mann’s Street eivät osallistu Helsingin Pride-kulkueeseen Setan puheenjohtajan huhtikuun kohun aikaan esittämän rasismisyytöksen vuoksi.

Kohu laajeni pian koskemaan myös muita hlbti-toimijoita. 30. kesäkuuta rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu (vihr.) Miikka Keränen vaati Twitterissä QX:ää poistamaan Herculeksen Gay Mapin tapahtumalistauksista paikan rasisimin perusteella. Pian sama vaatimus esitettiin myös ranneliike.net -sivustolle. Myös Pride-viikolla Herculeksen tiloissa keskustelutilaisuuden järjestänyttä HIV-Pointtia arvosteltiin paikkavalinnasta.

QX eikä ranneliike.net eivät Twitterissä esitettyjen vaatimusten perusteella ole poistaneet Herculesta tai samojen omistajien toista ravintolaa Mann’s Streetiä tapahtumalistauksistaan. Ranneliike.netin taustayhdistyksen Sateenkaariyhteisöt ry:n puheenjohtaja Mikko Kivinen toteaa sivustolla eilen julkaistussa uutisessa, että toimepiteisiin on perustetta, mikäli oikeus tai viranomaiset katsovat palveluntarjoajan toimivan rasistisesti tai muuten syrjivästi.

QX:n kanta on sama. Mitään näyttöä syrjinnästä tai siitä, että asiakkaat olisivat joutuneet rasismin kohteeksi ei ole. Tiedossa ei ole yhtään todeksi näytettyä kertomusta rasistisesta kohtelusta Herculeksessa tai Mann’s Streetilla.

Tämän kylän homopoika -blogia kirjoittava Eino Nurmisto otti kirjoituksesessaan ja Twitterissä tällä viikolla kantaa Herculekseen kohdistuviin rasismiepäilyihin sillä seurauksella, että Koski uhkasi Nurmistoa asianajajalla. Ranneliike teki tästä käänteestä jutun. Sen jälkeen alkoi tapahtua. Koski julkaisi Facebook-sivullaan julkisen päivityksen, jossa kertoo Nurmiston olleen yhteydessä Helsingin Sanomiin ja pyytää kertomaan, jos joku on kohdannut rasismia Herculeksessa tai Mann’s Streetissa.

Nurmisto toteaa Helsingin Sanomille, että Koski on sateenkaariskenessä näkyvä hahmo, joka ei voi sulkea itseään baaria koskevan keskustelun ulkopuolelle.

Helsingin Sanomien kysymykseen siitä, mihin Nurmisto toivoo tämän keskustelun etenevän, Nurmisto vastaa: ”Siihen, että ihmisillä olisi tässä maailmassa mukavampi olla, ja että tällaiset asiat tehdään näkyviksi. Minua on häirinnyt erityisesti se, että on sanottu, että Herculeksessa ei aiheudu esimerkiksi maahanmuuttajille minkäänlaista vaaraa. Rasismi ei kuitenkaan aina ole sellaista, että se aiheuttaisi jonkin fyysisen vaaran, vaan se on usein arkipäiväisempää ja näkyy juuri kielen tasolla. Siihen on olennaista ja myös helpompaa puuttua, koska sen pystyy näin selvästi näyttämään.”

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen totesi huhtikuussa kommentissaan Facebookissa, että Herculeksen toiminta tuhoaa ihmisten turvallisuudentunnetta.

Lampinen huomauttaa Helsingin Sanomissa, ettei syyttänyt kommentissaan ketään rasistiksi vaan tuomitsi rasistiset puheet. Kyseessä on kaksi eri asiaa.

”Yritin saada omistajat havahtumaan, että he ottaisivat tilanteen vakavasti ja kuulisivat ihmisiä.”

Kosken Facebook-päivitykseen, missä hän pyysi ihmisiä kertomaan ovatko kokeneet Herculeksessa tai Mann’s Streetissa rasisimia on vastannut useita henkilöitä. Yksi heistä on monien tuntema DJ-veteraani Pasi Lahtela, joka on soittanut useita vuosia ensin dtm:ssä ja sittemmin Herculeksessa. Pasi toteaa, että rasismia ei ole, eikä ole kuullut, että kenelläkään asiakkaista olisi ollut turvatonta asioida Herculeksessa.