Shinta Ratri kertoo The Guardianin haastattelussa transsukupuolisten elämästä pienessä kylässä Jaavan saarella Indonesiassa.

Shinta kertoo, että transsukupuoliset kokevat vaikeaksi rukoilla tavallisissa moskeijoissa, missä miehet ja naiset on eroteltu, sillä he kohtaavat usein vihamielisiä reaktioita. Shinta aloitti elämänsä miehenä.

Ongemien vuoksi Shinta onkin auttanut perustamaan maailman ainoan islamilaisen sisäoppilaitoksen transsukupuolisille nimeltään Pondok Pesantren Waria al-Fatah.

– Yleisessä moskeijassa saimme muut tuntemaan olonsa epämukavaksi. Tarvitsimme transnaisille turvallisen paikan rukoilla, Shinta sanoo.

Vuonna 2008 perustetusta oppilaitoksesta, pesantrenista, on tullut turvapaikka transihmisille ympäri Indonesian.

– Täällä voit olla naisten vaatteissa tai miesten vaatteissa, se on ihan sinusta kiinni. Miten vain tunnet olosi mukavaksi, Shinta toteaa.

Koulussa on suunnilleen 40 henkeä, pääosin lhbt-ihmisiä. Toisin kuin muissa kirkollisissa kouluissa, missä oppilaat ovat teini-iässä tai kaksikymppisiä, täällä oppilaat ovat yleisesti vanhempia, lisäksi neljä transnaista asuu koululla vakituisesti. Yksi heistä on Yumi Sara, 50, joka on asunut koululla vuodesta 2010 alkaen ja työskentelee hiv-työn parissa Jakartassa.

– Allahia ei kiinnosta oletko homo tai trans tai jotain muuta, Sara sanoo.

– Transsukupuoli on Allahin luoma kaunis olento.

Indonesian psykiatrien järjestö väittää, että transsukupuolisilla on mielenterveyden ongelmia ja maan parlamentissa keskustellaan parhaillaan laista, joka kieltäisi lhbt-hahmot kansallisesta televisiosta.

Toukokuussa kaksi homomiestä sai julkisen kepitysrangaistuksen sharia-lain rikkomisesta konservatiivisen Acehin provinssin alueella. Sharia-lakia ei sovelleta muissa Indonesian provinsseissa, laki kieltää homoseksuaalisuuden.

Seksuaalivähemmistöistä on tullut pelinappula maan konservatiiveille. Seksuaalivähemmistöjen vastustaminen yhdistää konservatiiveja.

Vuonna 2016 koulu jouduttiin sulkemaan neljäksi kuukaudeksi konservatiivisten ryhmien väkivaltauhkausten vuoksi sillä paikalliset viranomaiset eivät ottaneet huolta huomioon.