Australian parlamentti hyväksyi homoliitot sallivan lakiehdotuksen eilen. Laki tulee voimaan kun Australian kenraalikuvernööri Peter Cosgrove ratifoi sen. Laki tulee voimaan nyt nopeasti jo tämän viikon lauantaista alkaen ja Australiasta tulee siten 26. valtio, jossa homoliitot ovat laillisia.

Lakiehdotus ehti kaatua jo kahdesti. Kansanäänestyskin oli vaakalaudalla. Kansanäänestyksessä marraskuussa enemmistö äänestäneistä, 61,6 prosenttia, kannatti samaa sukupuolta olevien avio-oikeutta. Äänestysprosentti oli noin 80 prosenttia.

– Tämä on rakkauden, yhtäläisyyden ja kunnioituksen päivä. Australia on onnistunut, sanoo Australian pääministeri Malcolm Turnbull.

– Nyt on aika enemmille avioliitoille, enemmälle rakkaudelle ja kunnioitukselle. Tämä on voitto meille kaikille, tätä on Australia, Turnbull jatkoi.

Ihmiset kokoontuivat kaduille juhlimaan laulaen ja taputtaen ja hurraata huutaen, raportoi The Independent.

Parlamentin virallista äänestystulosta ei laskettu, koska äänten enemmistöstä ei ollut epäilystä, mutta alle viisi kansanedustajaa äänesti vastaan.

Vaikka laki onkin voimassa jo huomenna, ensimmäiset viralliset homoliitot ovat mahdollisia vasta tammikuussa, sillä lain mukaan avioliiton tunnistaminen vie kuukauden. Laki tunnustaa myös ulkomailla solmitut samaa sukupuolta olevien parien avioliitot.