Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin  karmiva tokaisu naisten kourimisesta on kulutettu ällöttävyyteen saakka, mutta se kiteyttää perussyyn seksuaalisen ahdistelun takana.  ”Kun olet tähti, he antavat sinun tehdä sen. Voit tehdä mitä tahansa.” Kyse on valta-asemasta, missä saalistaja ottaa uhrinsa vailla katumusta.

Samanlaisia kommentteja kuin Trump on esittänyt myös Harvey Weinstein. Hänen jälkeensä #metoo -kampanja on tuonut esiin nimenomaan tähtiasemassa olleiden miesten tekemää seksuaalista ahdistelua. Naisia kohtaan. Miesten kokemasta seksuaalisesta ahdistelusta tai häirinnästä on puhuttu vain marginaaleissa Kevin Spaceysta jälkeen.

Viime viikolla tilanne muuttui kun New York Times, kertoi tähtivalokuvaajien Mario Testinon ja Buce Weberin ahdistelleen työssään lukuisia heteromiehiä, jotka työskentelivät assistentteina tai malleina kuvauksissa. QX kirjoitti siitä tuoreeltaan.

Huffington Postissa Michelangelo Signorile kirjoittaa homo- ja bi- miesten kokemasta vaietusta seksuaalisesta häirinnästä.

On olemassa ilmiö, missä valtaa omavaat homo- ja bi-miehet ahdistelevat kaapissa olevia miehiä, jotka työskentelevät heidän alaisuudessaan. Työpaikkojen kaapissa olevilla homo- ja bi- miehillä on sama alistettu asema kuin naisilla. Seksuaalisesta häirinnästä ei uskalleta puhua. Valta-asemassa oleva ahdistelija uhkaa joko suoraan tai välillisesti tuhota heikommassa ammatillisessa asemassa olevan uhrinsa uran, jos hän kertoo tapahtumista julkisuuteen. Valta toimii sekä viettelyn, että pelottelun välineenä.

Artikkelissa Signorile kertoo jo 1993 kirjassaan Queer in America kertomasta tapauksesta. Yhdysvaltalainen ”lainsäätäjä”, itsekin kaapissa oleva homo- tai bi -mies, joka oli naimisssa ja perheellinen, saalisti kaapissa olevia nuoria ja hyvännäköisiä homomiehiä, jotka etsivät töitä kongresissta. Kukaan ei suostunut kertomaan ahdistelusta omalla nimellään ja yksi uhreista suostui vain sillä ehdolla, että ahdistelijankaan nimeä ei julkaista.

”Keith” kertoi ihailleensa lainsäätäjää poliitikkona jo ollessaan teini ja osallistui vapaaehtoisena tämän vaalikampanjoihin. Siksi ”Keithillä” oli vaikeuksia uskoa mitä tapahtuu eikä hän tiennyt miten reagoida ahdisteluun. ”Keith” salli lainsäätäjän antaa hänelle suuseksiä useita kertoja, koska pelkäsi muuten menettävänsä työnsä ja koska kunnioitti miestä suuresti. Jokaisella kerralla ”Keith” yritti omalla tavallaan estää tilanteen tai päästä siitä nopeasti pois ja vannoi että sitä ei enää tapahtuisi uudelleen. Tilanne oli monimutkainen, sillä ”Keithillä” ei ollut koskaan aikaisemmin ollut seksiä miehen kansa eikä hän ollut vielä hyväksynyt omaa homouttaan. Lainsäätäjä kutsui ”Keithin” kotiinsa ja tarjosi hänelle muutaman drinkin. ”Keith” oli hämmentynyt, järkyttynyt ja kauhuissaan. ”Keith” myös syyllisti itseään tapahtuneesta. Vasta muutaman kerran jälkeen ”Keith” rohkaistui sanomaan lähentelyille ”ei” ja lopulta erosi työstään. Mutta sitä ennen hänen oli hyväksyttävä oma homoutensa ja oltava häpeämättä sitä. ”Keith” ymmärsi, että hänen oma häpeänsä oli halvauttanut hänet ahdistelutilanteessa, hän ei pystynyt liikkumaan – ja saalistaja tiesi sen.

Homofobia on tehokas ase miehiä saalistavalle miespuoliselle ahdistelijalle. Usein ahdistelijaa itseään vaivaa sisäistetty homofobia.

Signorile kertoo haastatelleensa useita media-alan miehiä, joita edesmennyt monimiljonääri ja Forbes lehden kustantaja Malcolm Forbes oli seksuaalisesti ahdistellut. Kuten muutkin miehet, joilla on paljon valtaa, Forbes saalisti palkkaamiaan kaapissa olevia miehiä. Ahdistelut tapahtuivat usein hänen toimistossaan, minne miehet oli kutsuttu kokoukseen.

Suomessa ei ole vielä nähty miehiä kertomassa miehen ahdistelun kohteeksi joutumisesta.

Forbes, kuten muutkin, tiesi että uhrit eivät uskaltaisi koskaan kertoa mitään, koska pelkäsivät seksuaalisen suuntautumisensa tulevan ilmi – ja koska kukaan ei uskoisi heitä.

Sekä homo- ja bi -miesten, että naisten kokemaa seksuaalista ahdistelua yhdistää häpeä. Pelko siitä, että joutuu itse syytetyksi tapahtuneesta ja että kukaan ei usko ja että ei enää saa töitä.

Häpeän voittaminen voimaannuttaa seksuaalisen ahdistelun uhrit antamalla uskoa, että he voivat lähteä pois ikävästä tilanteesta ja kertoa siitä ja se vie ahdistelijoilta vallan pois, olivat he miten korkeassa asemassa tahansa.

Signorile korostaa, että häpeästä voidaan päästä eroon kun seksiä ympäröivästä stigmasta päästään eroon ja saavutetaan, ja ylläpidetään, tasa-arvoista kohtelua työpaikoilla ja lainsäädännössä.