Eugene Wojciechowski ja Pavel Stotsko ovat molemmat Venäjän kansalaisia, he menivät naimisiin Kööpenhaminassa 4. tammikuuta 2018.

Kun miehet palasivat Moskovaan Tanskan lakien mukaisena pariskuntana he eivät odottaneet että heidän avioliittonsa hyväksyttäisiin kotimaassa. Moskovassa oli kuitenkin mahdollista hakea parisuhteen rekisteröimistä. Miesten suureksi hämmästykseksi se meni läpi, kertoo Pink News.

Vain viisi minuuttia vierähti ja yksittäinen virkamies merkitsi pariskunnan passeihin virallisen vahvistuksen, että miehet ovat avioliitossa keskenään. Näin heistä tuli ensimmäiset samaa sukupuolta olevat puolisot Venäjällä.

Facebooksivullaan vastavihitty Pavel näyttää virallisen venäläisen vahvistuksen passissaan ja selventää että kyseessä on porsaanreikä.

– Avioliittomme solmittiin Tanskassa ja Tanskan lakien mukaisesti. Se on rekisteröity Kööpenhaminan kaupungintalolla protokollanumerolla 169. Olemme noudattaneet kaikkia linjauksia, joita Venäjän valtiolla on ulkomailla solmitun avioliiton hyväksymisestä. Laissa ei missään mainita, että samaa sukupuolta olevan parin avioliitto ei olisi sallittu.

Se miten kauan tämä porsaanreikä on enää olemassa on kuitenkin epäselvää, sillä Venäjällä on yleensä suhtauduttu homoseksuaalisiin suhteisiin paljon tiukemmin.

Kesällä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päättä, että Venäjän pahamaineinen homopropagandalaki on syrjivä ja kannustaa vihaan homoseksuaaleja kohtaan.