YK vaati virallisesti kesällä 2017  Suomea luopumaan transihmisten pakkosterilisaatiovaatimuksesta. Muutos ei ole useista vaatimuksista huolimatta Suomen hallituksessa edennyt.

Tästä huolimatta Johannes, joka on noin 30-vuotias, ja hänen kumppaninsa Petri saivat ensimmäisen lapsensa ja synnyttäjänä oli Johannes.

Lapsi syntyi muutaman viikon lasketun ajan jälkeen ja oli todella odotettu syntyessään viimein maaliskuun puolivälissä.

– Hän painoi neljä kiloa ja oli 53 senttiä pitkä, kertoo ylpeä isä Turun Sanomille.

Johannes ja Peteri olivat raskauden aikana yhteydessä suomalaisiin medioihin toivoen, että heidän tarinansa lisäisi ymmärrystä muun muassa translain aiheuttamiin epäkohtiin.

Johannes on känyt läpi sukupuolen korjausprosessin jo vuosia sitten, kaksikymppisenä. Pari halusi kuitenkin yrittää lasta ja Johannes keskeytti hormoniterapian ja perui kohdun ja munsarjojen poistoon varatun leikkausajan. Johannes tulikin raskaaksi melko pian.

Raskausvaiheessa ongelmia tuotti se, että terveydenhuollon tietojärjestelmissä ei voitu kirjata raskaustietoja miehen henkilötunnukselle, jonka Johan oli jo ehtinyt saada. Raskaustiedon puuttuminen terveystiedoista olisi voinut olla kohtalokas, jos Johannes olisi vaikka menettänyt tajuntansa ja viety sairaalaan.

Äitiysraha on määritelty vain naiselle kuuluvaksi. Kela on kuitenkin lakia soveltavana viranomaisena antanut Johannekselle jo myönteisen päätöksen. Ainoana haittana oli se, että hakemusta ei voinut täyttää verkossa, vaan se oli tehtävä paperilla, koska Kelan tietojärjestelmä ei hyväksynyt äitiyspäivärahahakemukseen miehen henkilötunnusta.

– Vauva-arki on lähtenyt toimimaan hyvin. Rutiinit löytyivät nopsaan, ja sairaalasta saatiin hyvin ohjausta ja tukea korvikeruokintaan. Vauva on oikea syöppö, Johannes kuvailee Turun Sanomille.

Pari aikoo yrittää vielä toista lasta.