Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Eurooppa julkaisi tänään vuosittaisen raporttinsa 49 Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta. Raportti julkaistiin seitsemättä kertaa.

Suomen sijoitus on parantunut ja Suomi sijoittui vertailussa 5. sijalle. Sijoitus tarkoittaa, että Suomessa toteutuu 73 prosenttia ILGA-Euroopan edellyttämistä toimista lhbti-ihmisten ihmisoikeuksien takaamiseksi. Edellisvuonna Suomi oli 7. sijalla ja prosenttiluku oli 68. Malta (91 %) on jo kolmatta vuotta peräkkäin vertailun kärjessä. Myös Norja (78 %) ja Belgia (68 %) sekä Iso-Britannia (n. 73,5 %) sijoittuivat Suomea paremmin. Ehkä hieman yllättäen Ruotsi jää Suomen taakse 60 %:n lukemallaan, joka riitti 10. sijaan. Julkaistusta tilastosta näkyy, että eroa on etenkin turvapaikan myöntämisperusteissa.

– Viime vuosikymmenen upeat saavutukset ovat vaakalaudalla, totesi ILGA-Euroopan toiminnanjohtaja Evelyne Paradis ja jatkoi,

– Meidän ei pidä tehdä sitä virhettä, että ajattelemme nyt saavuttaneemme tasa-arvon. On liian paljon merkkejä siitä, että trendit kuten populisimi ja nationalismi voivat vaikuttaa pysyvästi hlbti-ihmisten elämään Euroopassa. Liian monet merkit ympärillämme viittaavat siihen, että monet viime aikaiset voitot vaarassa. Joten sallikaa minun toistaa – emme ole läheskään valmiita.

Suomen sijoitusta listauksessa alentaa etenkin ihmisoikeusloukkauksia sisältävä translaki ja intersukupuolisille vauvoille tehtävät kosmeettiset leikkaukset. ILGA-Eurooppa suositteleekin Suomelle translain kokonaisuudistusta, intersukupuolisten kosmeettisen kirurgian kieltämistä ja kokonaisvaltaisen lhbti-politiikkaohjelman laatimista, uutisoi Seta.

”Suomi on parantanut sijoitustaan Euroopan sateenkaarirankingissa askel askeleelta mutta parannettavaa on edelleen lähes jokaisella osa-alueella. Erillisellä, riittävästi resursoidulla lhbtiq-toimintaohjelmalla voitaisiin tehdä tavoitteellista oikeuksien parantamista ja ottaa kerralla harppaus kohti 100 prosenttia”, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo sanoo.