Pori Jazzin vastavalittu tuleva toimitusjohtaja Aki Ruotsala, 33, aiheutti valtavan kohun tänään, kun Satakunnan Kansa uutisoi hänen näkemyksistään eheytyshoidoista.

Ruotsala on Suomen kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtaja. Hän on aiemmin ollut tarmokkaasti mukana edistämässä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan suunnattua Nuotta-kampanjaa, joka lanseerattiin 2011. Kristillisen Nuotta-median kampanjassa kerrottiin biseksuaalista ”Annista”, joka kristinuskon avulla kertoi muuttuneensa heteroksi.

Satakunnan Kansan artikkeli julkaistiin tänään kello 13.55.

Kysyttäessä, mitä Ruotsala nyt ajattelee eheytyksestä, hän vastasi kannustaneensa ”Annia” siitä, että tämä ”uskalsi kertoa mielipiteensä”.

Tämän jälkeen toimittaja kysyi, uskooko Ruotsala siihen, että homo voi kristinuskon avulla muuttua heteroksi. Ruotsala vastasi vertauksella huumetaustaisista ystävistään, joiden elämä on uskon myötä saanut ison käännöksen.

Ruotsala vetosi mielipiteenvapauteen: ”Mielipiteenvapaus on tärkeää niille, jotka kokevat olevansa homoseksuaaleja sekä heille, jotka kokevat muuttuneensa siitä”.

Kysymykseen, onko homous synti, oli Ruotsalan vastaus: ”Tuo on hyvä kysymys. En halua erotella ihmisiä. Minulla on ollut sellainen ajatus, että homoja ei ole olemassa, on vain homoutta. En halua ottaa kysymykseen kantaa, kun en ole teologi”.

Satakunnan Kansan haastattelu levisi tänään päivällä nopeaan tahtiin sosiaalisessa mediassa. Pian Ruotsala lähetti mediatiedotteen, jossa hän kiisti rinnastaneensa huumeiden käytön ja homoseksuaalisuuden. Se ei kuitenkaan riittänyt ja useat muusikot ja politiikot esittivät paheksuntansa Ruotsalan kommentteihin. Pori Jazz irtisanoutui Ruotsalan näkökulmasta ja muutaman tunnin päästä hätäkokoukseen saatu Pori Jazzin hallitus perui Ruotsalan nimityksen, hän ei koskaan siis ehtinyt edes aloittaa toimitusjohtajan tehtävissä, joihin hänet oli valittu.

”Nämä arvot ovat yhteiset Pori Jazzin hallitukselle ja koko henkilökunnalle. Pyydämme anteeksi kaikilta, joita asia on koskettanut ja loukannut”, kommentoi hallituksen puheenjohtaja Hannu Jaakkola tiedotteessa.

Sosiaalisessa mediassa löydettiin Ruotsalan 2011 vaalikampanjan juliste ”Vahvalta heteropohjalta” ja ihmeteltiin valintaa toimitusjohtajaksi. Ruotsala ei itse hakenut paikkaa, vaan hänet löysi tehtävään headhunter-toimisto, jonka nimi ei toistaiseksi ole tiedossa.

Pori Jazzeilla on tänä vuonna esiintymässä Alanis Morissette, joka on aikaisemmin muun muassa muuttanut Ironic-hittinsä sanoja homoystävällisemmiksi.

Pride-kausi alkoi siis varsin hyvin, homofobiset puheet ja näkemykset tuomittiin joukkovoimalla.