1. Pride sai alkunsa iskupaikoista: New Yorkin Stonewall oli todellinen lihatiski. Siellä notkuivat nuoret homomiehet myymässä seksiä, transsukupuoliset ja lesbot seksityöntekijät, ristiinpukeutuvat naiset ja muut marginaalien ihmiset. On slut-shamingia yrittää häivyttää tämä osa historiaamme, hbtq-oikeuksien synnyinkodin seksuaalista taustaa ei voi pyyhkiä pois.

2. Seksuaalinen vetovoima on oleellinen osa identiteettiämme: Kiistelemme yhä siitä, millä sanoilla kuvaamme ja määrittelemme itsemme – ja moni näistä sanoista yrittää etäännyttää seksin. Lääketieteellisessä yhteydessä puhutaan kuitenkin miehestä, jolla on seksiä miesten kanssa. Meidät määritteli harjoittamamme seksi, meidän riskitekijämme, leikkikaverimme ja panokaverimme. On vaikea erottaa omaa identiteettiään haluamastaan seksistä.

3. Marssimme siksi, että voimme harrastaa seksiä keskenämme: Maailmassa on vielä kymmenkunta valtioita, missä homoseksuaalisuudesta tuomitaan kuolemaan. Seksi on yksi elämän tärkeimmistä ja kauneimmista asioista. On käsittämätöntä, että tätä inhimillistä tarvetta käytetään joidenkin ihmisten metsästämiseen niin, että he joutuvat kidutetuiksi tai tapetuiksi. Marssimme, jotta olemme vapaat harrastamaan seksiä ilman pelkoa. Ja marssimme myös niiden vuoksi, jotka eivät voi marssia.

4. Marssimme, koska monet meistä kuolivat ja yhä kuolevat seksin kautta leviävän viruksen vuoksi: AIDSin vastaisessa taistelussa kaappien ovet piti heittää auki  ja kaikkien piti nähdä meidän alakulttuurimme seksielämä. Pride oli osa tätä taistelua. Kerran seksi tarkoitti kuolemaa. Monet olivat vuosikymmenen ilman seksiä pysyäkseen hengissä.

5. Seksiin liittyvä stigma tappaa yhä: Kaapissa olevat homomiehet eivät välitä oireista ja eivät hakeudu hoitoon, koska eivät uskalla myöntää harrastaneensa homoseksiä. Toiset menevät testiin terveysasemalle ja kohtaavat tuomitsemista ja syrjintää.

6. Hivin lääkityksen ja estolääkityksen ansioista voimme jälleen juhlistaa seksiä: Jos hiv ei ole mitattavissa, se ei myöskään tartu. Estolääkitys PrEP estää myös hivin tarttumisen. Voimme vihdoinkin naida ilman pelkoa.

7. Pridesta kuuluu kiittää seksityöntekijöitä ja seksipositiivisuudesta hbt-ihmisiä: Sinä historiallisena iltana Stonewallissa monet mielenosoittajista olivat seksityöläisiä. Aikuisviihteessä työskentely on auttanut lukuisia hbt-ihmisiä. Jotkut tekevät sitä huvin vuoksi, jotkut lisätienestin takia, mutta monet tekevät sitä vain elääkseen, kun heidän perheensä on hylännyt heidät. Useimmat aikaisempien sukupolvien hbt-ihmisistä olettivat, että eivät koskaan saavuttaisi tavallista perhe-elämää ja hylkäsivät siksi yhteiskunnan säännöt sallitusta seksistä. Seksipositiivisuuden historia ja priden historia ovat yhtä.

Nahkamiehet pridehumussa Amsterdamissa vuosittaisessa Gay Pride Canal Paradessa 2015

8. Nahkayhteisö järjestyi ensimmäisten joukossa taistelemaan AIDSia vastaan: Nahkayhteisön määrittää kirjaimellisesti seksi, AIDS pakotti yhteisön puhumaan siitä. Pridekulkueiden nahkahomot ja paljasrintaiset dominatrixit saattavat kummastuttaa joitakin, mutta he kuuluvat yhteisöön, joka reagoi nopeasti tautia vastaan.

9. Seksi ja pride tulevat aina olemaan poliittisia: Perusteiltaan pride oli poliittista toimintaa. Ja niin on sekin, että meillä on sellaista seksiä kuin itse haluamme ja haluamamme henkilön kanssa. Se oli kapinaa monogamiaa ja naisten heikkoa asemaa vastaan. Valta omaan kehoon on oleellinen osa hbt-oikeuksia. Pride vastustaa pyrkimyksiä kontrolloida ja rajoittaa seksiä.

Thessalonikin toinen pridekulkue kesäkuussa 2013 Kreikassa.

10. Pride-viikonloppuun kuuluu seksi: Vaikka sinä et sitä haluaisi nähdäkään tai siitä tiedä, siellä se on. Monille meikäläisille pride on tilaisuus kokoontua yhteen ja pitää hauskaa.

11. Kaikkien vartalotyyppien pitäisi olla tervetulleita prideen: Joidenkin mielestä paljas pinta – se, että tunnet itsesi seksikkääksi – halventaa pridea. Tässä on parempi näkökulma – vartalot eivät ole luonnostaan rumia tai kauniita. Vartalot ovat voimakkaita, vahvoja välineitä, joiden avulla kaikki kokeminen tapahtuu. Mitä tahansa juhlistatkin, identiteettiäsi, sukupuoltasi, historiaasi, juhlistat vartaloasi, sinun ihan omaa mekaniikkaasi.

12. Julkiset hellyydeenosoitukset tekevät pridesta aidon: Pridessa ei voi olla suurempaa showta kuin se, kun suutelet rakastamaasi ihmistä kaikkien nähden.

13. Nyt on aika puolustaa pridea, ei romuttaa sitä: Kaikkeen kehitykseen kuuluu vastaisku ja juuri nyt on meneillään rankka sellainen. Vihollisemme kolkuttelevat ovellamme. Tšetšenian homovainot ja väkivalta transihmisiä kohtaan USA:ssa maalaavat synkän kuvan. Meidän on marssittava yhdessä ja yhtenäisinä kaikkien vapauden ja oikeuden puolesta.

Listaus on julkaistu Advocatessa.