Haastattelussa The Guardianille Gareth Thomas toteaa yksikantaan ja epäröimättä, että Fifan olisi pitänyt ottaa kantaa ja ilmoittaa, että maailmanmestaruuskilpailua ei järjestetä Venäjällä, missä hbt-oikeuksia kavennetaan.

– Venäjän kisat ja tulevat Qatarin kisat ovat hämmentäviä. Ainoa myönteinen asia niissä on se, että ne korostavat ongelmia, joista hbt-ihmiset yhä maailmalla kärsivät.

Thomasin tultua kaapista 2009 hän sai musertavan muistutuksen homofobiasta. Pari sataa katsojaa liittyi homofobiseen laulantaan hänen pelaamassaan ottelussa.

– Ei se tehnyt minua vihaiseksi, se teki minut vain surulliseksi – ja se on kammottava tunne. Vihaa voin käsitellä. Voin hyödyntää vihaani pelissä ja saada motivaationi siitä. Mutta kun jokin tekee sinut surulliseksi … Muistan ajatelleeni:”Miksi olen käynyt läpi tämän tuskien taipaleen … seisoakseni täällä pilkattavana. Oliko se tämän arvoista?”

Thomasin joukkuetoverit tukivat häntä ja vastassa ollut joukkue tuomittiin 40 000 punnan sakkoihin.

Venäjän kisat nostivat jalkapallon homofobian valokeilaan. Sekä Argentinan ja Mexikon jalkapallojärjestöt tuomittiin sakkoihin homofobisesta laulannasta otteluidensa aikana. Kisojen alla julkaistujen selvitysten mukaan homofobinen laulanta jalkapallo-otteluissa on lisääntynyt Venäjällä homovastaisten lakien tultua voimaan.

– Tämä saa voimansa valtion tukemasta homofobiasta, mutta se on kopioitu Länsi-Euroopan joukkueilta.

Jäätyään eläkkeelle ammattiurheilusta Thomas on auttanut kaapista tulon kanssa kamppailevia ammattiurheilijoita. Yksi heistä on Tom Daley. Yksikään valioliigan jalkapalloilija ei kuitenkaan ole ollut häneen yhteydessä.

– En koskaan sanoisi heille, että heidän on tultava kaapista. Omaa tilannettani ajatellen, silloin tunsin haluavani olla oma itseni ja tietää miltä tuntuu pelata ja olla 100% mukana sen sijaan, että pelaa vain 50%:lla ja toisella 50%:lla murehtii mitä yleisö ajattelee tai miten se minua nimittelee.

Thomas muistuttaa, että huippu-jalkapallo kansainvälistä ja 72 valtiossa homous on vielä laitonta.

– Pelaajalle voi olla helppoa tulla kaapista Briteissä ja suurimassa osassa Eurooppaa, mutta pelaaminen maissa, missä homoseksuaalisuus on laitonta voisi olla vaikeaa.