Useista lähimaista vierailijoita houkutellut Istanbul Pride on ollut kielletty 2014 jälkeen. 2017 kiellettiin kaikki ”hbtq-aktiviteetit” Turkin pääkaupungissa Ankarassa. Se näkyy muun muassa siten, että elokuvaa Pride ei voida esittää.

– Monet muut kaupunkimme seuraavat pääkaupungin esimerkkiä. Turkki oli kerran edelläkävijä, mutta nyt asia on päinvastoin, sanoo Hasan Metehan Özkan.

Hän on hbtq-aktivisti, joka vierailee pridefestivaalella luennoimassa. Sen lisäksi hän työskentelee ylpeiden hbtq-lasten vanhempien järjestössä Listagissa.

– On tapauksia missä vanhemmat ovat lyöneet tai jopa tappaneet lapsensa siksi, että he ovat olleet hbtq-ihmisiä. Meillä on myös suurena ongelmana transihmisten murhat, sanoo Hasan Metehan Özkan.

Yksi näistä tapauksista on Hande Kaderin tapaus. 2016 hänet pahoinpideltiin ja kidutettiin kuoliaaksi. Hänen poltettu ruumiinsa löydettiin Istanbulin metsäalueelta. Transgender Europe -järjestön mukaan Turki johtaa tilastoa transihmisten murhissa.

– Tilanne on hälyttävä ja se on vain pahentunut ja pahentunut. Transihmisiltä voidaan kieltää hoito siksi, että lääkäreiden mielestä heitä on ällöttävää koskea ja muutamia vuosia sitten tällaisesta saattoi lukea lehdistä. Nyt asiasta ollaan hiljaa. Toimittajia vangitaan ja monet harjoittavat itsesensuuria, koska pelkäävät menettävänsä työnsä.

Hän kertoo myös hbtq-ihmisistä ja ihmisoikeusaktivisteista, joita vangitaan ilman, että he itse tietävät syytä siihen. Hän kokee, että asukkaat sietävät hbtq-ihmisiä yhä huonommin.

– Kun poliitikot säätävät meitä rajoittavia lakeja, lähettävät he signaalin asukkaille, että on ok syrjiä meitä. Haluamme nähdä, että useammat maat reagoivat ja tuomitsevat sen mitä Turkissa tapahtuu, mutta niin kauan kuin presidenttimme voi uhata lähettää kaikki maahanmuuttajat eteenpäin Euroopan Unioniin ne eivät uskalla.