Biseksuaaleja on 52 prosenttia lhbti-yhteisöstä. Tätä on vaikea uskoa, kun katsoo miten vähän he ovat esillä. Jopa lhbtiq-yhteisössä biseksuaalit pidetään näkymättömissä. Tänään on kansainvälinen bi-näkyvyyden päivä ja syyskuu on nimetty bi-näkyyvyden kuukaudeksi, eikä suotta.

Esimerkiksi nytkään ei Setan sivuilla näy mitään kannanttoa bi-näkyvyyden puolesta, vaikka on kansainvälisen bi-näkyyden päivä ja vaikka koko syyskuu on nimetty bi-näkyvyyden kuukaudeksi. Facebookissa julkaistiin sentään päivitys, mutta ei minkäänlaista kannanottoa bi-näkyvyden lisäämiseksi tai sen tarpeesta. Mielestäni on täysin aiheellista kysyä, miten näin voi olla?

Biseksuaalit kokevat enemmän syrjintää kuin muut lhbt+ -yhteisömme jäsenet, kuten yksi tutkimus toteaa, sillä heillä ei ole mitään yhteisöä.

Bi-näkyvyyden vähäisyydelle on kahtalaiset syyt. Toisinaan syynä on bifobia, toisinaan välinpitämättömyys. Tämä taas ilmenee käytännössä monin eri tavoin. Biseksuaaleja hahmoja ei nähdä televisiossa, biseksuaalit marginalisoidaan oman lhbti-yhteisömme sisällä. Ja sitten on vielä niitä, jotka eivät usko edes biseksuaalisuuden olemassa oloon. ”Se on vain vaihe, ennen täyttä homoksi (tai lesboksi) alkamista”.

Yksi esimerkki tästä on uutisointi Cynthia Nixonin pyrkimyksistä päästä New Yorkin pormestariksi. Uutisissa hänen kerrotaan olevan lesbo. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä Nixon on biseksuaali. Vastaavia esimerkkejä on valtava määrä.

Yhtenä syynä bi-näkyvyyden vajavaisuuteen lienee kulttuurimme pakonomainen suhtautuminen kaksijakoisuuteen. Biseksuaalisuus ei sovi tähän malliin. Biseksuaalisuus riitelee vastaan taipumustamme jakaa kaikki kahteen laatikkoon; hyvään ja pahaan, taivaaseen ja helvettiin, sieluun ja ruumiseen. Ainakin brittiläinen tutkija Helen Bowes-Catton pitää tätä syynä.

Bi-näkyvyyttä tarvitaan, valtamediaan tarvitaan bi-hahmoja ja biseksuaalien kertomuksia tukemaan biseksuaaleja, lisäämään ymmärrystä ja hyväksyntää lhbt+ yhteisössä.

Nostamme QX:n Facebookissa aikasempia biseksuaalisuudesta kertovia artikkeleitamme esiin päivittäin bi-näkyyden kuukauden vuoksi, aloitimme puolessa välissä kuuta ja jatkamme kuun loppuun.

Bi-näkyvyydestä pitää alkaa puhua enemmän, niin suurta joukkoa ihmisiä asia koskee, niin monen elämään se vaikuttaa. Biseksuaalien kohdalla lainsäädäntö on kunnossa, asenteet eivät. Se ei silti tarkoita sitä, että Seta voisi unohtaa biseksuaalit.