– Tätä työtä ei voi tehdä, jos ei luota työkaveriinsa.

– Läheskään kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta olla näin avoimia kuin itse olen. Varsinkin homoseksuaaleilla miehillä on vaikea tilanne osana poliisiyhteisöä.

Näin kertoo Ylelle vanhempi rikoskonstaapeli Linnea West Vaasasta. Hän on aiemmin nostanut poliisien ammattilehdissä esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien poliisien kohtaamia vaikeuksia. West on kertoo kokeneensa tämän itselleen helpoksi, sillä hän on koko uransa ajan ollut avoimesti sitä mitä on – homoseksuaali.

West kertoo, että arki poliisiasemilla poliisien kesken ei ole helppoa. Homoseksuaaleista miehistä puhutaan epäkunnioittavasti. Tämä tekee etenkin homoseksuaaleille miehille vaikeaksi kokea olla osa poliisiyhteisöä. Vaikka homomiehet ovat pilkan kohteena, se iskee myös lesboihin.

– Vitsailijat eivät näytä ymmärtävän, että se loukkaa ja satuttaa meitä naispuolisia homoseksuaaleja aivan samalla tavalla kuin miehiä, toteaa West.

Tilanne on parannettavissa näkyvyyden kautta ja siinä auttaisi suunnitteilla oleva sateenkaaripoliisien järjestö. Joukko poliiseja on jo verkostoitunut salaisessa Facebook-ryhmässä, mikä on hyvä alku. Huomataan, että meitä on muitakin.

Poliisihallitus kannustaa hanketta sateenkaaripoliisien järjestäytymisestä. Asia on tärkeä paitsi poliisin oman organisaation sisäisen ilmapiirin vuoksi, myös kansalaisten luottamuksen takia. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin ihmisiin kohdistuneita rikoksia on voinut jäädä ilmoittamatta, koska poliisiin ei luoteta, kertoo tasa-arvoasioita poliisihallituksessa hoitava poliisitarkastaja Måns Enqvist.

– Se, että seksuaalivähemmistöjen asiat nousevat pintaan poliisin sisäisessä keskustelussa on hyvä viesti ulospäin. Ilman muuta se lisää kansalaisten luottamusta poliisia kohtaan, sanoo Enqvist.

Suomi on vihdoin seuraamassa useiden Eurooppalaisten valtioiden mallia. Monissa maissa sateenkaaripoliiseilla on oma yhdistys. Tukholmassakin poliisit osallistuvat Pride-kulkueeseen isona ryhmänä.

– Kunpa yksikään poliisiksi tahtova nuori homoseksuaali ei joutuisi luopumaan haaveestaan siksi, että pelkää tulevansa kiusatuksi ja syrjityksi poliisiyhteisössä, toteaa West.