Avioliittolaki muuttui tasa-arvoiseksi kaksi vuotta sitten 1.3.2017. Evankelis-luterilaiselle kirkolle avioliitto on edelleen vain miehen ja naisen välinen. Siitä huolimatta ja kirkon omaa ohjeistusta vastaan joukko pappeja on vihkinyt samaa sukupuolta olevia pareja – tai siunannut heidän avioliittonsa.

Kotimaa kertoo, että vihkimisen tai siunaamisen on kahden vuoden aikana toimittanut ainakin 61 pappia, jotka ovat vihkineet 70 paria ja siunanneet 38 parin liiton. Luvut ovat peräisin espoolaiselta papilta Aija Pöyriltä, joka  pitää anonyymiä kirjanpitoa samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen myönteisesti suhtautuvien pappien ryhmässä.  Kaikki vihkimiset ja siunaamiset eivät välttämättä tule Pöyrin tietoon.

Kirkon ohjeistusta rikkoneita pappeja on rangaistu vaihtelevin käytännöin eri puolella maata.

Ensimmäisen homoparin vihkinyt pastori Kai Sadinmaa sai Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulilta syyskuussa 2017 vakavan moitteen. Vakavaa moitetta ei ole mainittu missään lakiteksteissä seuraamuksena. Kuunvaihteessa Hallinto-oikeus ratkaisi Saidinmaan valituksen ja jätti asian tutkimatta. Oikeus katsoi, että kyseessä ei ollut rangaistus, joten siitä ei voinut valittaa, kertoo Yle.

Valtaosa samaa sukupuolta olevista pareista vihitäänkin maistraateissa.