Seta on kutsunut valitut toimimaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ja hyvinvoinnin sekä äänen kuulumisen puolesta myös vaalien jälkeen.

”Kampanja onnistui mahtavasti! Tällä joukolla voimme nostaa sateenkaariteemoja esiin yhdessä myös kuntatason politiikassa ja tulevissa eurovaaleissa”, iloitsee tiedottaja Eliisa Alatalo.

Seuraavaksi kampanjointi keskittyy Setan tavoitteisen saamiseksi osaksi tulevaa hallitusohjelmaa. Setan tavoitteena on kansallinen sateenkaaripoliittinen toimintaohjelma, ihmisoikeuksia vahvistava translain kokonaisuudistus, kolmas juridinen sukupuolimerkintä ja intersukupuolisten oikeuksien vahvistaminen.

– Jotta pystymme tekemään harppauksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien ihmisoikeuksien edistämisessä, tarvitsemme hallituksen, joka sitoutuu vahvasti ihmisoikeuksiin ja joka on valmis systemaattiseen työhön sateenkaari-ihmisten oikeuksien ja hyvinvoinnin edistämiseksi”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo tiedotteessa.

– Uuden eduskunnan tulee vaatii tulevalta hallitukselta vahvaa ihmisoikeusmyönteistä toimintaa ja valvoa, että näin myös tapahtuu”, Tarjamo jatkaa.

Vaalitulos jättää arvailujen varaan miten hyvin seksuaalivähemmistöjen ääntä kuunnellaan. Perussuomalaiset ja kokoomus, joille kuuluu vastuu translain panttaamisesta menestyivät vaaleissa ja ovat vain pienellä erolla vaalien jälkeen suurimpaan puolueeseen Sdp:hen. Hallituksen muodostaminen voi olla vaikeaa, joka tapauksessa mukaan joudutaan kaikissa vaihtoehdoissa ottamaan apupuolueita, joista yksi voi olla kristilliset. Muistamme vielä, kuinka kristilliset estivät tasa-arvoisen avioliittolain ottamisen hallitusohjelmaan 2011.

Valitut sateenkaarikansanedustajat puolueittain:

Kokoomus: Jaana Pelkonen, Saara-Sofia Sirén, Sari Multala.

RKP: Anders Adlercreutz, Eva Biaudet.

SDP: Eveliina Heinäluoma, Ilmari Nurminen, Paula Werning, Riitta Mäkinen, Sanna Marin, Tarja Filatov, Tuula Haatainen, Tytti Tuppurainen.

Vasemmistoliitto: Aino-Kaisa Pekonen, Anna Kontula, Hanna Sarkkinen, Juho Kautto, Jussi Saramo, Li Andersson, Mai Kivelä, Merja Kyllönen, Paavo Arhinmäki, Pia Lohikoski, Veronika Honkasalo.

Vihreät: Atte Harjanne, Bella Forsgren, Emma Kari, Hanna Holopainen, Iiris Suomela, Inka Hopsu, Jenni Pitko, Krista Mikkonen, Mari Holopainen, Maria Ohisalo, Mirka Soinikoski, Noora Koponen, Outi Alanko-Kahiluoto, Saara Hyrkkö, Satu Hassi, Sofia Virta, Tiina Elo.