Islam piti aluksi homoseksuaalisuutta täysin normaalina. Homoseksiä miesten tai naisten välillä ei pidetty tabuna. Vielä vuonna 1858 tämä näkyi lainsäädännössäkin, kun homoseksi dekriminalisoitiin muslimimaailmaa hallitsevassa Ottomaanien valtakunnassa.

Kaikki tuo muuttui, kun eurooppalaiset tulivat. Eurooppalaiset pakottivat omat kulttuuriset käytäntönsä ja asenteensa muslimeille ja vahvistivat nykyistä islamilaista fundamentalisuutta. Eurooppalaiset vaikutukset pääsivät sisään kolonialismin avulla, kuten Intiassa ja Egyptissä tai kauppasuhteiden kautta, kuten Ottomaanien valtukuntaan, jonka perillinen on nykyinen Turkki.

”Arabimiehinä, meidän täytyy todistaa olevamme voimakkaampia ja viriilimpiä”

Kolonialismi vahvisti homofobiaa, koska maahan tulleet länsimaalaiset pitivät muslimeja laiskoina, passiivisina ja heikkoina.

– Arabimiehinä, meidän täytyy todistaa olevamme voimakkaampia ja viriilimpiä ja miehekkäämpiä. Sama näkyy Saksan historiassa, siinä miten se nousi Ensimmäisen maailmansodan tappion jälkeen, kertoo Gay Star Newsille Ludovic-Mohamed Zahed, joka on homo imaami Ranskasta.

– 1900-luvun alussa arabit häpesivät omaa historiaansa. He yrittivät puhdistaa sitä, sensuroida sitä, tehdä siitä maskuliinisempaa. Mitään feminiinistä, homoseksuaalista tai sellaista ei sallittu. Niin päädyttiin siihen, missä nyt olemme.

Paratiisissa on myös koskemattomia miehiä

Homoseksuaalisuus ei kuitenkaan ennen 1900-lukua ollut samanlaista kuin nykyään. Kyse oli patriarkaatista, sanoo Zahed. Poikarakkauden kulttuuri onkin tullut islamiin antiikin Kreikasta.  Sellaisenaan tuo kulttuuri ei voi toimia ihanteena tänä päivänä, kyseessä ei ollut kahden tasa-arvoisen ihmisen välinen seksi. Kyseessä oli valtasuhde. Miehen raiskaaminen oli kuitenkin ragaistavaa. Vanhemmille miehille oli yleistä harrastaa seksiä nuorten parrattomien miesten kanssa. Kun nuorukaisella alkoi kasvaa parta, hän sitten etsi itselleen nuorempia miehiä. Niin kauan kunhan mies oli täyttänyt lisääntymisvelvollisuutensa, hän sai huvitella mielensä mukaan nuorempien miesten, prostituoitujen tai toisten naisten kanssa. Se oli yhteiskunassa täysin hyväksyttyä ainakin ylemmissä yhteiskuntaluokissa.

Koraanin mukaan paratiisissa ei ole pelkästään naispuolisia neitsyitä – siellä on myös koskemattomia miehiä. Heille on oma nimityksensäkin, ghilman, he ovat nuoria kuolemattomia miehiä, jotka odottavat ja palvelevat paratiisissa.

Lesbosuhteet ovat löytyneen aineiston valossa olleet jopa lähellä nykyisenkaltaista avioliittoa. Sadat naiset ovat tehneet sopimuksen suojella ja pitää huolta toisistaan. Tästä kertovat muun muassa vanhat runot ja siitä löytyy merkkejä jopa teoksessa Tuhannen ja yhden yön tarinoita.

Arabi-muslimimaailman johtajan Profeetta Muhammedin kerrotaan toivottaneen homoseksuaalit ja transihmiset tervetulleeksi kotiinsa.

Nykyisille kuolemanrangaistuksille homoseksuaalisuudesta ei siis löydy perusteita, päinvastoin Muhammed oli hyvin inklusiivinen.

Mutta voiko nykytilanne muuttua paremmaksi? Perinne tarjoaa sille ainakin mahdollisuuden ja vankan pohjan.