Kiinan terveydenhuoltojärjestelmän tiedot transukupuolisuudesta ovat vahvasti puutteelliset, mikä vaarantaan transihmisten hengen. Turvalliseen hormoonihoitoon tai muihin sukupuolta vahvistaviin hoitoihin on lähes mahdotonta päästä. Niinpä nuoret kiinalaiset vaarantavat elämänsä ja terveytensä ottamalla vaarallisia hormonojea ja yrittävät jopa tehdä leikkauksia itse, kertovat Amnesty Internationalin tutkijat.

Kiinassa transsukupuolisuus luokitellaan mielisairaudeksi ja korjausleikkauksiin edellytetään perheen suostumusta. Syrjintä ja häpeä saavat monet salaamaan asian perheiltään.

– Kiina on pettänyt transihmiset. Syrjivät lait ja käytännöt saavat monet tuntemaan, että heillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin vaarantaa elämänsä tekemällä äärimmäisen vaarallisia leikkauksia itselleen ja etsimällä vaarallisia hormonilääkkeitä mustasta pörssistä, sanoi Amnestyn Kiinan tutkija Doriane Lau Guardianin mukaan.

Transsukupuoliset ovat näkymättömiä Kiinan terveysjärjetelmässä. Kiinassa ei ole lakeja lhbti-ihmisten syrjintää vastaan.

Viralliset arviot transihmisten määrästä Kiinassa, tai siitä kuinka moni hakee hoitoa, puuttuvat. Vuonna 2017 julkaistun raportin mukaan yli tuhat ihmistä olisi käynyt läpi sukupuolta vahvistavan leikkauksen ja 400 000 suunnittelisi sitä.

Amnestyn tutkijat haastattelivat 15 transihmistä. Yksi heistä on 30-vuotias syntyessään mieheksi määritelty Huiming (nimi muutettu), jolla on naisen identiteetti. Hän pelkäsi perheensä syrjintää, eikä siksi uskaltanut pyytää heiltä sairalaahoitoihin vaadittavaa perheen suostumusta. Hän yritti etsiä mustan pörssin lääkäriä tekemään sukupuolta vahvistavan leikkauksen, mutta sellaista ei löytynyt ja 2016 hän yritti itse leikata pois miehiset sukupuolielimensä. Hän pelkäsi kuolevansa verenvuotoon. Yrityksen jälkeen hänet kiidätettiin sairaalaan ja lopulta hoito tehtiin Thaimaassa. Ennen hoitoa hän kertoi äidilleen olevansa trans ja hänen äitinsä on nyt hyväksynyt hänet.