Havannassa on juhlittu pridea vuosittain kahdentoista vuoden ajan, järjestäjänä on ollut maan seksuaalikasvatuksesta vastaava viranomainen Cenesex, mutta tänä vuonna kulkue peruttiin. Tästä huolimatta noin 100 henkilöä kerääntyi kulkuetta varten, mutta joukko hajoitettiin, koska sillä ei ollut lupaa järjestää tapahtumaa, kertoi Ruotsin radio P3 uutisisaan.

Cenesexin johtaja, Mariela Castro, kommunistipuolueen johtajan Raúl Castron tytär, sanoi, että kulkue kiellettiin sen perusteella, että tietyt ryhmittymät olisivat käyttäneet kulkuetta hallitusta vastaan, nyt kun USA:n ja Kuuban välit ovat huonontuneet.

Lhbtq-aktivistien sen sijaan väittävät, että syyllinen on kirkko, joka vastustaa lhbtq-oikeuksia ja joka on saavuttanut lisää vaikutusvaltaa Kuubassa. Kulkueeseen osallistuneista aktivisteista moni kertoo, että heitä on uhkailtu.

BBC kertoo, että pidätysten syynä oli erimielisyys poliisien kanssa, koska lupaa kulkueen järjestämiseen ei ollut. Mutta monilla muilla medioilla ei ole kertoa tarkempia syitä pidätyksille.