Sekä tasa-arvoinen avioliittolaki, että äitiyslaki tuotiin eduskuntaan kansalaisaloitteina, hallitusohjelmassa niitä ei ollut. Nyt on toisin, hallitus haluaa aktiivisesti edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Tämä on selvä muutos tahtotilassa.

Vaalien tuloksen ollessa äärimmäisen tasainen, hallitusneuvotteluista povattiin vaikeita. Monissa Euroopan maissa on viime vuosina nähty pahoja vaikeuksia saada hallitus kokoon. Mikäli Antti Rinne (sdp) olisi epäonnistunut, olisivat perussuomalaiset todennäköisesti olleet mukana hallituksessa. Helsingin Sanomat analyisoikin aikaisemmin tällä viikolla, että tämä ”Jussi Halla-ahon haamu” roikkui hallitusneuvottelujen yllä ja edesauttoi kompromissien löytymistä, näin varmasti olikin.

Translaki etenee

Tuoreessa hallitusohjelmassa lukee näin:

Säädetään itsemääräämisoikeutta kunnioittava laki sukupuolen vahvistamisesta. Vaati- mus lisääntymiskyvyttömyydestä poistetaan ja lääketieteelliset hoidot eriytetään juridisen sukupuolen korjauksesta.

Sukupuolen voi hakemuksesta korjata täysi-ikäinen henkilö, joka esittää perustellun selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa korjattavaan sukupuoleen. Sukupuolen korjaamiseen tulee harkinta-aika.

Henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuudesta luovutaan osana henkilötunnuksen uudis- tamista valtiovarainministeriön selvityksen pohjalta.

Intersukupuolisten lasten itsemääräämisoikeutta vahvistetaan ja luovutaan pienten lasten kosmeettisesta, ei-lääketieteellisestä sukuelinkirurgiasta.

Lisäksi on kirjattu turvapaikanhakijoiden näyttökysymyksistä.

Seta on tiedottanut olevansa pääsääntöisesti tyytyväinen hallitusohjelman kirjauksiin. Parannettavaa kuitenkin vielä jää paljon, todetaan Setan sivuilla.

– Olemme pettyneitä, että itsemääräämisoikeus alaikäisten kohdalla evättiin, toteaa Setan puheenjohtaja Sakris Kupila. 

– Jos pyydetään ’perusteltua selvitystä’ siitä, että henkilö ’kuuluu pysyvästi korjattavaan sukupuoleen’, täytyy asiassa uskoa muutosta hakevaa henkilöä. Kenenkään ei pitäisi joutua erikseen todistelemaan olemassaoloaan, jatkaa Kupila.

Hallitusohjelma ei ole vielä valmista lainsäädäntöä, vain suunnitelma sellaiseksi, joten nähtäväksi millainen tulee olemaan hallituksen esitys ja mitkä lain kirjaukset tulevat olemaan. Tämä kaikki vie vielä aikaa. Translain teksti on tosin ollut valmiina jo vuosia, vaikka kaksi edellistä hallitusta ei sitä ohjelmaansa ottanutkaan. Varmaankin asiantuntijakuulemisia tulee silti siinäkin vielä.

Toivottua sateenkaaripoliittista toimintaohjelmaa ei hallitusohjelmassa näy.

Sateenkaariperheet ry on Facebook-sivullaan julkaissut analyysin hallitusohjelmasta.

Pika-analyysi hallitusohjelmasta sateenkaarinäkökulmastaJos hallitus syntyy maanantaina julkaistun hallitusohjelman…

Publicerat av Sateenkaariperheet ry Måndag 3 juni 2019