Pohjois-Suomen hallinto-oikeus oli ensimmäinen, joka ennätti ratkaista homoparien vihkimisen laillisuuden. Ratkaisu tuli kesäkuun puolivälissä.

Pastori Árpád Kovács vihki samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon elokuussa 2017 ja sai siitä Oulun hiippakunnan tuomiokapitulilta kirjallisen varoituksen. Hallinto-oikeus kumosi varoituksen kesäkuussa antamallaan ratkaisulla.

Oikeus hylkäsi varoituksen, koska kirkolliskokous ei ole avioliittolain muutoksen jälkeen virallisesti päättänyt rajata vihkimistä vain miesten ja naisten välille. Kyseessä oli äänestysratkaisu äänin 2-1.

Asian ratkaisu on merkittävä ennakkoratkaisuna.

Tuomiokapituli perustelee tiedotteessaan muutoksenhakuaan juuri ennakkoratkaisun painoarvolla ja sillä, että kyseessä oli äänestystulos. Tuomiokapitulin käsityksen mukaan avioliittolakia muutettaessa ei tarkoitettu muuttaa kirkollisen vihkimisen edellytyksiä.

– Hallinto-oikeuden ratkaisu perustuu olennaisesti sen varaan, että kirkko ei ole reagoinut avioliittolain muutokseen päivittämällä lain voimaantulon jälkeen kirkkolakia ja kirkkojärjestystä sekä kirkkokäsikirjaa, lakimiesasessori Mari Aalto toteaa

– Hallinto-oikeuden tulkinta on ongelmallinen myös kirkon perustuslain suojaaman uskonnollisen autonomian kannalta, Aalto jatkaa.