Bosnia-Hertsegovinan ensimmäinen pridemarssi meni hyin, kertoo QX:lle Alf Kjeller.

– Kulkueen aikana ei ollut mitään häiriöitä. Turvallisuuteen olikin panostettu paljon. Mellakkapoliiseja oli kaikkialla ja isoja alueita kaupungista oli eristettynä. Poliiseja oli paikalla noin tuhat.

Bosnia-Hertsegovinan ensimmäisen pridemarssin järjestäjät toivoivat 500 osallistujaa. Päivää aikaisemmin järjestetylle protestimarssille Pridea vastaan osallistui uutistoimisto AP:n mukaan muutamia satoja uskonnollisesti motivoituneita osallistujia.

Kun sitten viime sunnuntaina oli pridemarssin vuoro, mukana oli toivotun 500 sijaan noin 3000 osallistujaa, kertoo Kjeller.

– Marssi kulki toisen maailmansodan Eternal Flame – muistomerkiltä Sarajevon parlmanettitalolle, Kjeller kertoo ja muistuttaa, että kyseessä oli nimenomaan marssi, ei kulkue.

Hän jatkaa:

– Kyseessä oli mielenilmaus, joka on kaukana iloisista Pride-kulkueista. Sellainen, joita oli ennen vanhaan.

Stockholm Pride tuki Sarajevon pridemarssin järjestelyjä solidaarisuusrahastonsa kautta.

Yksi marssin järjestäjistä, Lejla Huremovic, nosti puheessaan esiin näkyvyyden merkityksen.

– Tästä päivästä lähtien emme me Bosnia-Hertsegovinan lesbot, homot, transihmiset, interseksuaalit ja quuerit enää ole näkymättömiä. Ja tänään, voimakkaammin kuin koskaan aikaisemmin, me lähetämme viesti, että me tulemme puolustamaan elämäämme rohkeasti ja arvokkaasti. Sillä meidän elämiämme, kuten ei kenenkään muunkaan elämää, ei voi elää neljän seinän sisällä, vaan elää vapaasti ilman pelkoa. Meille riitti nyt!